kvargbrödhuvud2.png

Recept på proteinrikt kvargbröd

Publicerat: av Sierra De Goldsmith Taggar: Kvarg Protein Recept

Testa det snabbaste "brödet" någonsin! Fylld med näring, fibrer och en hög andel protein som håller dig mätt länge.

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

lättlagat, gott & nyttigt

Jag har testat många olika varianter på snabblagade och proteinrika "bröd". Oftast ingår keso, ägg, proteinpulver och fröer i recepten, men personligen tycker jag resultatet ofta blir för tungt och mäktigt för min smak. Efter lite experimenterande i köket fastnade jag dock för den här kombinationen av fiberrika havregryn, chiafrön & kvarg. De blir goda och det tar mindre än 20 minuter att laga dem! Dessutom innehåller de relativt få ingredienser som man dessutom ofta har hemma, och är därför lätta att laga spontant. De enda "udda" ingredienserna är pofiber och fiberhusk - de hittar du vid bakingredienserna i din vanliga matbutik. 

 

 

Ett bröd med många användningsområden

Bröden passar perfekt som tillbehör till en god soppa, som frukostmackor eller varför inte som återhämtningsmål efter träningen? Det går även att använda en smaksatt kvarg eller tillsätta lite vaniljpulver, honung, kanel eller liknande för att göra ett sötare bröd om så önskas och då funkar de även som "fika". 

 

Glutenfritt för den som vill

Om du har celiaki/glutenintolerans - välj så kallad "ren havre" så blir resultatet ett helt glutenfritt bröd.  

 

Recept på proteinrikt kvargbröd, 4 st frallor

Jag gjorde mina som små frallor på bakplåtspapper, men det går även att dubbla receptet och göra bröden i långpanna eller i en bakplåtsklädd bakform. Tänk på att baktiden kan påverkas baktiden om du gör på annat sätt än det föreskrivna. Generellt sett: mer smet och "djupare" form desto längre tid krävs i ugnen. 

 

 

Ingredienser:

  • 2,5 dl naturell lättkvarg 
  • 2 dl havregryn 
  • 2 msk chiafrön (alternativt linfrön)
    1 msk pofiber
  • 2 tsk fiberhusk
    1 tsk bakpulver
    1 krm salt
  • Valfritt: smaksättning som sötningsmedel, honung, kanel, essenser etc. 
     

Gör så här:

  • 1) Ställ ugnen på 180 grader.
  • 2) Rör samman alla ingredienser tills  du får en jämn smet.
  • 3) Forma smeten till 4 runda bollar som du placerar på en bakplåtsklädd ugnsplåt och varsamt plattar till något. Strö eventuellt över lite frön eller havregryn som dekoration. 
  • 4) Grädda mitt i ugnen i ca 17 minuter. De ska bli lätt gyllene på utsidan, men passa dig så de inte blir torra!  
  • 5) Ät dem hela eller dela på mitten för en mer klassiska macka.  
  •  

Näringsvärde, 1 fralla  (1/4 av receptet)

  • Energi: 134 kcal
    Protein: 13 g
    Kolhydrater: 14 g
    Fett: 4 g

 

Hoppas du gillar dom lika mycket som jag!

/Sierra de Goldsmith, leg dietist


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna