Nordic_wellness_Ett_gronare_julbord.jpg

Ett grönare julbord

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

5 växtbaserade recept till julbordet med mycket smak och näring.

 

Du måste inte sluta äta kött, det räcker att minska konsumtionen

Trenden att äta mer vegetariskt och veganskt ökar i samhället. Och inte är det särskilt märkligt, att äta mer växtbaserat har positiva effekter för vår miljö, ekonomi och även vår hälsa.

Att bli vegan eller vegetarian är något som därför lockar många, men för att få ut de hälsosamma effekterna, är det viktigaste att fler skär ner på köttet och ersätter det med mer vegetabilier.

Du kan alltså både äta kakan och ha den kvar!

Mera vego, även vid jul?

Högtider som jul är för många förenat med stora mängder kött – som julskinka, köttbullar, prinskorv, sylta och liknande maträtter. Men sanningen är att mycket av det goda på julborden är växtbaserat och att det går att göra goda alternativ av de traditionella rätterna gjorda på just animaliskt kött.

Här kommer tips till dig som önskar få in mer vegetariskt eller veganskt i jul. Mina 5 gröna julfavoriter!

 

Saffransfalafel

Läs receptet här

Vegansk risgrynsgröt på mandelmjölk

Läs receptet här

Recept på veganska julköttbullar

Ingredienser (ca 10 portioner) 

  • 300 g formbar sojafärs
  • 300 g kokta svarta bönor, avsköljda
  • 2 dl havredryck (eller annan mjölk/mjölkdryck)
  • 1 liten gul lök, fint hackad
  • 1–2 msk dijonsenap (beroende på hur stark du vill ha köttbullarna)
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1/2 tsk malen kryddpeppar
  • 2 krm malen nejlika

 

Gör så här

1. Tina sojafärsen, hacka löken och mosa bönorna lätt med en gaffel.

2. Blanda samman samtliga ingredienser.

3. Rulla till små bollar och stek i en stekpanna med lite matfett tills de är gyllene. Ett tips är att steka en miniköttbulle efter att du kryddat sparsamt, för att sedan justera kryddningen och få dem lagom kryddiga för just dig!

 

Recept på grönkålssallad med granatäpple

Ingredienser

  • 250 g grönkål
  • 1 apelsin
  • 1 granatäpple
  • 1 dl grovt hackade valnötter
  • 1 msk flytande honung (eller agavesirap för att göra den vegansk!)
  • 2 msk citronjuice
  • 3 msk olivolja
  • salt, peppar

 

Gör så här

1. Bryt av de inre, mjuka bladen på grönkålen. Koka upp vatten till 100 grader och släng i grönkålen i 1 minut. Häll sedan av vattnet och skölj kålen i iskallt vatten.

2. Skala och hacka apelsinen i små bitar. Grovhacka nötterna. Dela granatäpplet och plocka ut kärnorna. Blanda allt med grönkålen.

3. Blanda dressingen (olivolja, honung/sirap, citronsaft, salt, peppar) i en separat skål och häll dressingen över salladen i samband med serveringen.

 

Recept på proteinrik rödbetssallad

Ingredienser

  • 150 g inlagda rödbetor (det går även bra med färska, kokta!)
  • 1 litet syrligt äpple
  • 1/4 purjolök
  • 1 msk senap
  • 250 g naturell kvarg (alternativt vegansk kvarg)
  • salt, peppar

 

Gör så här

1. Skala och hacka äpplet fint. Häll av vattnet från rödbetorna och hacka i kuber. Finhacka purjolöken.

2. Blanda samman kvarg och senap. Blanda röran med frukt- och gröntblandningen, smaka av och salta och peppra. Ställ i kylen till servering.

 

Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna