Mjuk proteinpepparkaka med lingon

Utan tillsatt socker, extra protein och mer fibrer. Här kommer en nyttigare variant på julfika! Denna gång står mjuk pepparkaka med lingon på menyn, en favorit i mitt hushåll.

Julrecept i en nyttigare tappning

Här står mjuk pepparkaka med lingon på menyn, en favorit i mitt hushåll. God till såväl adventsfikat som till mellanmål efter träningen.

Istället för socker kommer sötman från banan och proteinpulver, havregrynen ersätter vanligt vetemjöl och bidrar med mer fibrer. Förutsatt att det är så kallad ”ren havre” är kakan dessutom fri från gluten och passar därför även dig med celiaki.

Recept på mjuk pepparkaka med lingon

INGREDIENSER (1 KAKA)

  • 2,5 dl havregryn, mixade till ett mjöl
  • 1 dl (ca 35g) whey/vassle proteinpulver med smak av ”kanelbulle” eller vanilj
  • 1 st ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk pepparkakskrydda
  • 1 övermogen banan, mosad
  • 1 dl valfri mjölk/mjölkdryck (jag använde havredryck)
  • ½ dl frysta lingon (kan ersättas med exempelvis blåbär)

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Mixa havregryn till ett ”havremjöl”. Blanda sedan samman samtliga ingredienser förutom lingonen.
  2. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper, eller pensla med lite smör. Häll i smeten. Tryck varsamt ner lingon/blåbär.
  3. Låt stå i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15–20 min, eller tills kakan fått färg och är lite kladdig i mitten. OBS! Kakan ska vara lite kladdig i mitten, tillaga den inte för länge.
  4. Låt kylas, skär upp i bitar och njut!

 

Tips! Lyxa till det genom att göra en ”frosting” av färskost blandat med sockerfritt florsocker och ett par droppar citron.

 

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna