vad-vet-du-om-potatis.jpg

Visste du detta om potatis?

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Nu i färskpotatis-tider kan det vara läge att hylla potatisen, ett av våra mest näringsrika baslivsmedel. Och hur är det nu med potatis? Är den nyttig? Hur många kalorier innehåller potatis? Kan man äta potatis med gröna fläckar? Det vet du snart! 

 

Potatis (Solanum tuberosum) tillhör, liksom tomat och paprika, familjen potatisväxter. Näringsmässigt tillhör potatis gruppen rotfrukter och är ett baslivsmedel i stora delar av världen.

 

Är potatis nyttigt (läs näringsrikt)?

Potatis har hos många ett dåligt rykte. Detta är konstigt, eftersom potatis på många sätt är ett ”superlivsmedel”. Exempelvis innehåller potatis en stor mängd olika näringsämnen, det är faktiskt ett av få vegetabiliska livsmedel som vi (nästan) uteslutande kan livnära oss på under långa perioder. Till exempel är proteinkvalitén god och potatis innehåller en mängd essentiella näringsämnen. Potatis innehåller dock inte vitamin A, E eller D.

 

Potatis har låg energitäthet

Potatis ger ca 100 kcal per 100 gram, vilket är en låg energitäthet (1 kcal/g). 1 medelstor potatis väger ca 75–100 g. Som en jämförelse ger 100 g avokado cirka 200 kcal, 100 g kokt pasta 130 kcal och 100 g mjölkchoklad 550 kcal. Självklart gäller detta kokt potatis. Att fritera potatis i olja eller göra mos där det läggs på smör och grädde/mjölk höjer givetvis energiinnehållet.

 

Potatis mättar bra

En annan missuppfattning är att potatis är ”fyllt av stärkelse och därför ger massa kalorier utan att mätta”. Studier visar tvärt om att potatis är ett av de livsmedel som mättar allra bäst per kalori! Det är alltså ett jättebra livsmedel att äta om du vill behålla eller gå ner i vikt, eftersom det ger mättnad på relativt lite kalorier jämfört med andra livsmedel.

 

Kan man äta potatis med gröna fläckar?

Om du hittar en grön potatis innebär det att den blivit utsatt för mycket ljus och därför bildat klorofyll och även glykoalkaloider, potatisens egna bekämpningsmedel mot bakterier och skadedjur. De glykoalkaloider som kan bildas i potatis heter solanin och chakonin och kan, även i små doser, leda till magont, kräkningar och diarréer. Det räcker då inte att skära bort den gröna biten utan hela potatisen innehåller då en för hög halt solanin/chakonin.

 

Är potatisen dålig om den får groddar?

Verkar potatisen bra i övrigt (och inte har gröna fläckar) är det absolut inga problem att äta en potatis med groddar, det är bara att skära bort dem och tillaga potatisen som vanligt.

 

Mitt favoritpotatisrecept

Förutom kokt färskpotatis med dill och gräddfil med gräslök är ugnsrostad hela potatisar min absoluta favorit. Här har du receptet. Du kan skippa honungen om du vill minska sötman (det blir svingott ändå). Jag har även testat att lägga till rökt paprikapulver, och det blev riktigt bra!

 

Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna