Midsommartårta med jordgubbar

Här har du en uppfriskande variant av den klassiska jordgubbs-midsommar-tårtan! 

Testa en annorlunda efterrätt till midsommar

Vad sägs om en sockerfri cheesecake gjord med blötlagda nötter och god jordgubbschiasås? Den behöver lite planering, men är verkligen värd tiden. 

För självklart ska det vara jordgubbstårta till midsommar! Men du kanske är sugen på att testa en annorlunda variant? Då rekommenderar jag den här godheten.

Jag har lagat den fler gånger och den är alltid uppskattad av såväl stora som små. Men med lite planering går det lätt som en plätt och du behöver inte ens en ugn!

Jordgubbstårta “rawfood-style”

 

BOTTEN

  • 1,5 dl valnötter
  • 10 torkade aprikoser
  • 1 msk agavesirap (eller annan sirap)
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk kanel

 

FYLLNINGEN

  • 200 g cashewnötter
  • Finrivet limeskal från 1 lime
  • Färskpressad limejuice från 1 lime
  • 1 msk kokosolja
  • 2 msk agavesirap (eller annan sirap)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 krm salt

 

TOPPING

  • Ca 200 g svenska jordgubbar (spara några att dekorera med)
  • 2 msk sötning (exempelvis steviaströ)
  • 2,5 msk chiafrön
  • 2 msk vatten

 

GÖR SÅ HÄR

Heads up: Du behöver en stavmixer, matberedande eller liknande till alla tre steg och tid för blötläggning av cashewnötterna.

  1. Lägg cashewnötterna i blöt över natten, eller minst 6 timmar.
  2. Spara några jordgubbar till dekoration, mixa resten tillsammans med chiafrön, vatten och sötning. Låt stå i kylen i ca 60 min. Rör om då och då. Du vill att såsen ska få en geléaktig konsistens. Under tiden gör du klart botten och fyllning till cheesecaken.
  3. Mixa samman ingredienserna till botten. Du vill få en klibbig massa och kan behöva tillsätta lite vatten. Täck en liten (ca 20–25 cm i diameter) pajform/springform med avtagbara kanter med bakplåtspapper. Pressa ut innehållet till botten.
  4. Skölj cashewnötterna och mixa i en matberedare med övriga ingredienser till fyllningen. När du fått en slät massa, häll den i formen och ställ pajen i frysen i minst 3 timmar.
  5. Vid servering, ta fram cheesecaken ur frysen och låt den tina i rumstemperatur i ca 10 min. Sedan kan du toppa med jordgubbssåsen och färska jordgubbar och skära upp den i fina bitar. Förvara i frysen. 

 

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna