Skillnaden mellan att dricka och äta kalorier
Visste du att kroppen reagerar olika på kalorier från dryck jämfört med mat? Läs vidare och jämför kalorimängden i olika drycker för att göra fler medvetna kostval i framtiden.
Vad gör dig hungrig och mätt?
Mättnads- och aptitregleringsystemet påverkas av flera krafter. Det spelar roll vad vi är vana vid att äta, vid vilken tidpunkt, hur uttänjbar magsäcken är, våra endokrina signaler från tarmen (kroppens hormoner), ja till och med samhällets normer och våra erfarenheter har en roll i dramat.
Hunger, aptit och mättnad kan därför upplevas väldigt olika från person till person. Det är en av de viktigaste anledningarna till varför jag inte rekommenderar en och samma diet till alla. Istället vill jag att du hittar ett kostmönster som funkar för dig.
Det verkar gå att dricka en betydligt större mängd energi än det går att äta innan man blir mätt
Det finns förstås generella riktlinjer som påverkar hungern också. Som det här med att det verkar gå att dricka en betydligt större mängd energi än det går att äta innan man blir mätt. Att dricka sina kalorier är perfekt vid aptitlöshet och ofrivillig viktnedgång, men kan vara problematiskt om du försöker minska i vikt och kämpar med att kontrollera hungern.
Om du ska ska dricka energi eller inte är upp till dig. Det behöver inte vara något dåligt. Och genom att lära dig om energiinnehållet i några vanliga drycker blir det förhoppningsvis enklare att göra medvetna val framöver (se listan i slutet).
Det är lättare att dricka än att äta stora mängder energi
Flera vetenskapliga studier har visat att mat i flytande form är ett mycket effektivt sätt att få i sig energi utan att bli lika mätt som om du hade ätit samma mängd kilokalorier i fast form.
Du blir inte lika mätt av att dricka en färskpressad juice med 10 vindruvor, 1,5 apelsin och 1 äpple som om du hade ätit frukten. På samma sätt kommer en liter coca-cola inte mätta dig likamycket som 420 kcal i fast form. Effekten på läsk är dessutom ännu starkare än övrig dryck och livsmedel, då energirik men näringsfattig och sockerrik mat mättar ännu mindre än näringstäta livsmedel (som läsk, godis, chips, glass och liknande produkter).
Är juice nyttigt eller inte?
Förutom att du kan få i dig mer kalorier än du behöver, så går du miste om kostfibrer genom att dricka juice istället för att äta frukt. För personer som har svårt att äta grönsaker och frukt kan juice vara ett bra alternativ. Bättre att dricka frukt än att inte äta det alls. Men kan man äta frukt och grönt är det i min mening det bästa alternativet.
KALORIINNEHÅLLET I NÅGRA VANLIGA DRYCKER
Per 100 gram (ca 1 dl)
- Funlight 0 kcal
- Mineralvatten 0 kcal
- Lightläsk 0–10 kcal
- Bryggkaffe 2 kcal
- Tomatjuice 18 kcal
- Saft lättsockrad 20 kcal
- Bryggkaffe med ½ dl mellanmjölk 26 kcal
- Lättöl 29 kcal
- Morotsjuice 34 kcal
- Folköl 2,8 % 36 kcal
- Lättmjölk 39 kcal
- Apelsinjuce från koncentrat 43 kcal
- Coca-Cola 43 kcal
- Oatly havredryck 44 kcal
- Sojadryck naturell 44 kcal
- Starköl 4,5 % 47 kcal
- Apelsinjucie färskpressad 48 kcal
- Mellanmjölk 48 kcal
- Saft, vanlig 49 kcal
- Brämhults juice apelsin/mango 50 kcal
- Kaffelatte 50 kcal
- Oatly chokladdryck 58 kcal
- Brämhults blodapelsinjuice 60 kcal
- Standardmjölk 60 kcal
- GoGreen sojadryck choklad 65 kcal
- Vitt vin 12 % 67 kcal
- Chokladdryck pucko 68 kcal
- Rött vin 12 % 78 kcal
- Pina colada 165 kcal
- Whisky 40 % 222 kcal
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare
KÄLLOR