Grilla vegetariskt

Här kommer gröna och goda tips till grillen – gott för både hälsan och miljön!

Vad tänker du när du hör grillsäsong?

 

De är lätt hänt att koppla grill till kött i mängder. Men för dig som hellre njuter av livets gröna alternativ hoppas vi att de här recepten kommer ge mycket njutning när grillen är framme.

 

Så fram med inköpslistan! För här kommer recept på veganska grillspett, en köttfri burgare och proteinrik sallad.

Veganska grillspett

 

TOFUSPETT MED CHIMICHURRI

grona-grilltips

 

INGREDIENSER (4 PORTIONER)

 

SPETTEN

 

  • Grillspett i trä/stål
  • 600 g fast tofu (naturell eller rökt)
  • 1 ask champinjoner
  • 1 paprika i stora bitar
  • 1 zucchini i tjocka skivor
  • 1 gul lök i klyftor
  • 1 röd lök i klyftor

 

 

CHIMICHURRI

 

  • 2 dl finhackad persilja
  • ¾ dl olivolja
  • ½ dl citronjuice
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 krm salt
  •  

 

GÖR SÅ HÄR

 

Skär tofun i centimeterstora kuber.

Blanda ingredienserna till chimichurrin. Låt tofun marinera i såsen i minst 30 min, gärna längre. Ett tips är att hälla chimichurrin i en plastpåse som tofun får ligga och dra sig i, gärna i kylen över natten.   

Blötlägg spetten och trä på tofu och grönsakerna. Grilla på medelvärme tills grönsakerna är genomstekta.

Ringla över resten av chimichurrin och servera spetten med en fransk potatissallad exempelvis.

Enkelt, gott, näringsrikt och vegetariskt!

 

 

Burgare utan kött

burgare_utan_kott

 

BLACK BEAN BURGER & GUACAMOLE 

Ett av mina favoritrecept på vegetariska biffar, eller burgare, är att mosa samman svarta bönor och blanda med kryddor och formbar sojafärs (som finns i frysdisken i de flesta mataffärer).

 

Du behöver ytterst få ingredienser, det är väldigt enkelt och hittills har receptet alltid slutat med riktigt nöjda grillgäster.

 

INGREDIENSER (CA 8 BURGARE)

 

  • 400 gram sojafärs
  • 1 tetrapack svarta bönor, färdigkokta och avrunna
  • 1 msk barbequesås
  • 2 msk sojasås
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • ½ tsk chilipulver (valfritt)
  • Salt och peppar

 

 

GUACAMOLE

 

2 st mogna avokado, mosad med gaffel

½ kruka färsk koriander, klippt i små bitar

½ rödlök, finhackad

Saften från 1 st lime

Salt och peppar

 

 

TILLBEHÖR

 

  • Hamburgerbröd
  • Picklad lök (se recept här)
  • Skivad tomat
  • Salladsblad
  • Någon ytterligare dressing som sriracha, ketchup eller liknade.

 

 

GÖR SÅ HÄR

 

Tina sojafärsen, det tar ett par timmar i rumstemperatur.

Mosa bönorna grovt med en gaffel och blanda med den tinade sojafärsen. Tillsätt smaksättningen och forma sedan till 8 st biffar.

Blanda samman ingredienserna till guacamolen, smaka av.

Grilla (eller stek) dina burgare på hög värme, ca 4 min per sida eller tills de får en fin stekyta och blir varma.

 

Servera burgarna tillsammans med guacamole och servera med valfria tillbehör.

 

Matig sallad

halloumi-sallad-jordgubbar

 

GRILLAD HALLOUMISALLAD MED BASILIKA & JORDGUBBAR

 

Matiga sallader är något av det bästa jag vet, framför allt när det är varmt ute och aptiten inte riktigt är på topp. För oavsett om vi har aptit eller inte så behöver vi fortfarande näring. Hur ska vi annars orka träna eller ens ta oss igenom dagen?

 

Halloumi är en lättgrillad ost med hög proteinhalt (ca 20 g protein per 100 g). I det här receptet blandas den grillade osten till en fräsch sallad med både basilika och jordgubbar. Nyttig, proteinrik och en helt underbar sommarrätt om du frågar mig!

 

 

INGREDIENSER (CA 4 PORTIONER)

 

  • 400 g halloumi
  • 1 tetrapack kikärtor (eller andra valfria bönor/linser), färdigkokta och avrunna
  • 2 dl jordgubbar
  • 1/2 kruka basilika (eller mynta)
  • 150 g babyspenat, sköljd
  • 2 st paprika i bitar
  • 2 kvisttomater, skivade
  • 1/2 gurka i bitar
  • 1 röd lök, fint hackad
  • 2 dl okokt quinoa
  •  

 

DRESSING

 

  • 1 msk crema di balsamico
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk senap
  • 1 msk olivolja
  • Salt & peppar, eventuellt lite chiliflakes

 

 

GÖR SÅ HÄR

 

Koka quinoan enligt förpackningens anvisningar och låt svalna.

Skär halloumi i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla med lite olivolja och grilla snabbt på båda sidor. Lägg åt sidan.

Skär grönsakerna i mindre bitar, grovhacka basilikan.

Blanda samman grönsakerna och quinoan i en salladsskål.

Blanda dressingen i en burk, skaka om ordentligt.

Toppa salladen med grillad halloumi och ringla över dressing. Servera!

 

 

Sierra de Goldsmith,

Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna