Nyttig påskmat
Här kommer några av mina favoriträtter att laga under påsk. Recepten är fyllda med näring och har väldigt god smak.
Påsken är fylld av ägg, lösgodis och påskmust
Vi äter extra mycket ägg, lösgodis och påskmust under påskhelgen. Ca 17 kg lösgodis slinker ner per person och år, varav ett helt kilo godis per person under påskhelgen. Det är ganska mycket på en och samma gång!
Att släppa på sina matrutiner vid undantagsfall är ingen big deal, men ur ett hälsoperspektiv är det smart att inte helt släppa taget om näringsrik mat och ge sig på godisskålen bara för att det är påsk.
Här kommer några av mina favoriträtter att laga under påsk. Recepten är fyllda med näring och har väldigt god smak. Hoppas det kan locka till att fokusera på maten och inte läsken och godiset i år.
Det viktigaste är att inte förbjuda dig själv från godsakerna i påsk, men att äta och dricka medvetet och inte hälla i dig energi bara för att det bjuds!
Recept på avokado bakad med ägg
INGREDIENSER (4 PORTIONER)
- 2 st avokado (ätmogna)
- 4 små ägg
- Salt, peppar, chiliflakes (valfritt)
GÖR SÅ HÄR
Ställ ugnen på 200 grader.
Dela och kärna ur en avokado. Gröp ur hålet i avokadon lite extra så att ägget får plats.
Knäck ett ägg och dela upp äggvitan från gulorna.
Placera en äggula i varje avokadohalva. Vispa upp äggvitorna med en gaffel. Häll i så mycket äggvita som får plats vid äggulan.
Krydda med salt, peppar och ev. lite chili.
Gratinera i ugnen i ca 10–12 minuter, eller tills gulan har stelnat.
Recept på rödbetsbiffar med pepparrotskvarg
INGREDIENSER (CA 4 PORTIONER)
- 5 st medelstora rödbetor, skalade
- 2 st medelstora potatisar, skalade
- 2 st ägg
- 1 dl havregryn
- ½ dl maizena
- 2 tsk torkad timjan
- 1/2 tsk torkad rosmarin
- 1 tsk salt
- 1 nypa svartpeppar
PEPPARROTSKVARG
- 2 dl kvarg naturell
- Salt, peppar, pepparrot
- 2–3 msk vatten.
GÖR SÅ HÄR
Blanda samman pepparrotskvargen, smaka av och justera kryddning.
Riv potatis och rödbetor grovt.
Blanda samman med övriga ingredienser och stek på medelhög värme i valfritt matfett tills de får en fin yta.
Ställ sedan biffarna ni ugnen på 175 grader i ca 10 min.
Servera med pepparrotskvarg.
Recept på äggmuffins med lax och grönkål
INGREDIENSER (CA 12 MUFFINS)
- 4 hela ägg
- 2 dl äggvita
- 1,5 dl valfri mjölk
- 100 g grönkål
- 150 g strimlad kallrökt lax
- Salt och peppar
GÖR SÅ HÄR
Stek grönkålen snabbt i en stekpanna med lite olivolja tills den mjuknat.
Rör samman ägg, äggvita, mjölk, salt och peppar i en bunke.
Fördela strimlad lax och stekt grönkål i botten av muffinsformarna/en oljad muffinsplåt. Häll på smeten.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 13–15 minuter.
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare