nordic_wellness_spenatsoppa.jpg

Hälsosoppa med spenat, broccoli & ärtor

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

De flesta av svenskarna uppnår inte livsmedelverkets rekommendation om att äta minst 500 g frukt och grönt per dag. Men här kommer ett enkelt och gott sätt att få hela familjen att äta grönsaker!

 

Får du i dig 500 g grönt?

De flesta av svenskarna uppnår inte livsmedelverkets rekommendation om att äta minst 500 g frukt och grönt per dag. I synnerhet är det grönsaksbiten som många verkar ha svårt att få till, vilket är synd eftersom grönsaker bidrar med fibrer, vitaminer, mineraler och mättnad utan att tillföra särskilt mycket kalorier. Rena hälsomaten alltså! 

Smyg in grönsakerna

Oavsett om du har kinkiga barn, glömmer av grönsakerna eller inte tycker att det är särskilt gott, kommer här ett riktigt bra tips på hur du ändå lyckas föra in det gröna guldet i din kosthållning – smyg in dem!

Ett av mina favoritsätt att få min 3-åring att äta grönsaker är att göra broccolimos, en mustig tomatsås av mixade blandade grönsaker, eller genom att tillreda grönsakerna som del av en soppa!

Grön soppa med mycket smak

Ett superenkelt recept som alltid går hem i min familj är den här spenatsoppan, som jag ”smyger in” broccoli och ärtor i. Det smidiga är att grönsakerna (förutom löken) är frysta, så det går att köpa hem ingredienserna långt i förväg och laga som ”nödmiddag”.

Allt mixas samman och toppas sedan med ägghalvor och serveras med rågbröd med keso eller ost. Hela processen är klar på en kvart, testa du med! Visste du förresten att frysta grönsaker innehåller lika mycket näring som färska?

 

Recept på hälsosoppa med spenat, broccoli och gröna ärtor

Ingredienser

  • 450 g fryst, hackad spenat
  • 200 g frysta, gröna ärter
  • 200 g fryst broccoli (kan även använda färsk)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 1 liter vatten
  • 1,5 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl havregrädde eller matlagningsgrädde
  • 2–3 msk citronsaft
  • Salt och peppar

 

Gör så här

  1. Koka ägg och ställ åt sidan.
  2. Skala och hacka lök och vitlök, fräs i olja. Häll på havregrädden och smula i buljongen.
  3. Tillsätt de frysta grönsakerna och vattnet, låt koka upp tills grönsakerna mjuknat något, ca 5–7 min.
  4. Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Tillsätt citronsaft, smaka av och krydda ev. med salt/peppar.
  5. Servera soppan med ägghalvor och ett gott bröd.

 

 

Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna