Recept på choklad och banankaka
Sötsugen, men försöker äta mindre socker? Här är receptet för dig. Dessutom är den här kakan berikad med protein – ett dunderrecept helt enkelt!
Nyttigt fika
Att fika innebär att unna sig något gott, ofta tillsammans med andra. Det betyder inte nödvändigtvis att det du äter måste innehålla mängder av snabba kolhydrater, mättat fett och socker – det kan likväl vara ett fruktfat, en god kopp kaffe eller varför inte en hembakad kaka med banan och choklad, utan socker, smör och vetemjöl?
Svår att misslyckas med
Den här kakan är riktigt jäkla god och svår att misslyckas med. Om du, som jag, brukar använda dina bruna bananer i en klassisk banankaka, kommer du känna igen dig. Och genom att lägga på lite kakao når kakan nya kulinariska höjder!
Tack vare bananens sötma och textur behövs varken vetemjöl, matfett eller socker för att kakan ska bli saftig, söt och smarrig. Perfekt för dig som funderar på att skära ner på sockret till vardags.
Varför inte baka och bjuda kollegorna på jobbet? Det kommer garanterat att uppskattas!
Recept på chokladbanankaka
INGREDIENSER (1 LÄNGD)
- 3 övermogna bananer
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl proteinpulver med vaniljsmak (exempelvis vassle, ärt- eller sojaprotein)
- ½ dl kakao
- 3 ägg
- 1 dl kvarg eller naturell yoghurt
GÖR SÅ HÄR
- Ställ ugnen på 175 grader.
- Blanda mosad banan med övriga blöta ingredienser.
- I en separat bunke, rör ihop de torra ingredienserna. Blanda de blöta och torra ingredienserna till en enda jämn smet.
- Häll smeten i en smörjd (eller bakplåtspappersklädd) brödform.
- Ställ mitt i ugnen i ca 30–35 min.
Eftersom tillagningstiden varierar beroende på ugn är det viktigt att hålla koll på hur kakan ser ut. Den ska få en gyllene yta och vara lite kletig i mitten, men inte rå/rinnande.
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare