Nordic_Wellness_Storkok_for_att_forenkla_vardagen3.jpg

Laga veckans mat i förväg – del 3

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Vegetarisk lasagne med keso och sojafärs är som gjord för matlådan!

 

Serien med bra mat som lämpar sig väl i matlåda

Välkommen till del 3 av 4 i serien med bra mat för matlådan! Tanken är att erbjuda enkla men goda maträtter som är lätta att laga och som gör sig väl i matlåda.

Vi fortsätter det vegetariska spåret, denna gång med en riktigt smarrig lasagne. För vad passar bättre i matlåda än lasagne? Denna variant är krämig och god med mycket smak och hög proteinhalt – som håller dig mätt länge.

Komplettera gärna med en sallad om du vill! Varför inte en råkostsallad med vitkål, apelsin och morot, en tomat- och rödlökssallad, eller en grönsallad med gurka och mynta?

 

Recept på Vegetarisk lasagne med keso och röda linser

Ingredienser (5 portioner)

  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 800 g krossade tomater
  • 1 tetrapack röda linser
  • 500 g keso naturell
  • 250 g babyspenat
  • Ca 12 lasagneplattor (gärna fullkorn)
  • 150 g fetaost
  • 2,5 dl lättmjölk
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • Kryddor: exempelvis oregano, basilika, salt, svartpeppar och chilipulver
  • Olivolja att steka i

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Riv morötterna, hacka lök och vitlök fint.
  3. Hetta upp olja i en panna och tillsätt lök, vitlök och rivna morötter tills löken mjuknar.
  4. Tillsätt krossade tomater, sköljda linser och en buljongtärning. Låt tomatsåsen koka i ca 5–10 min. Smaka av med kryddor.
  5. Hacka spenaten grovt och blanda med keson.
  6. Lägg ett lager av tomatsås i botten av en form, sedan ett lager av keso/spenatblandningen, följt av ett lager lasagneplattor. Upprepa och avsluta med ett lager lasagneplattor.
  7. Smula över fetaosten, häll över mjölken och släng in i ugnen i ca 30 minuter, kolla med en sticka så att plattorna är genomkokta.

 

Näringsvärde

Varje matlåda ger ca 480 kcal, varav 30 g protein, 61 g kolhydrater och 10 g fett. Behöver du mer mat, använd större mängder, eller fördela på färre matlådor. Genom att göra 4 istället för 5 lådor landar du exempelvis på 600 kcal/låda och 38 g protein.

 

Tips för variation!

Testa gärna att variera typen av ost (exempelvis ricotta, mozzarella eller vanlig riven gratängost) eller gör en klassisk béchamelsås som du häller på toppen istället för mjölken.

Vill du göra en vegansk rätt kan du byta ut mjölken mot en vegetabilisk mjölkdryck och smula över en vegansk ost. Keson kan du byta ut mot en större andel tomatsås och linser och mer grönsaker. Addera eller byt ut grönsakerna för variation, zucchini och aubergine är grönsaker som passar väldigt bra i denna rätt.

 

Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna