Lar-dig-strategierna-for-att-sova-bra-del-2.jpg

Godnatt sömnbrist! Lär dig strategierna för att sova bra – del 2

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Studier visar att för lite sömn ökar infektionskänsligheten och gör att vi tenderar att överäta, gå ner i vikt och få sämre resultat av vår träning. Därför är mitt mål att du som har svårt att somna eller sover för lite – ska få flera tips till bättre sömn som passar just dig.

 

Del 2 om hur mat och dryck kan påverka sömnen

förra veckans bloggpost berättade jag om generella tips på hur du får till en bra nattsömn. Att sova tillräckligt är en förutsättning för hälsa och välmående. Dessutom gynnar det dina träningsresultat! Nu går vi vidare till hur du kan tänka kring mat och dryck för att prioritera sömnen.

 

Kaffe och sömn

För stora mängder koffein försämrar insomning, sömndjup och hur lång tid du sover. Halveringstiden på koffein är 6 timmar, så effekten stannar kvar längre än de flesta är medvetna om.  Sen verkar det finnas stora individuella skillnader i hur vi reagerar på koffein, där vissa inte upplever något negativ effekt på sömnen alls.

Om du har problem med sömnen, testa att dra ner på koffeinintaget och att inte dricka kaffe på eftermiddagen. En vanlig fälla som många med insomni (sömnsvårigheter) går in i är at dricka stora mängder kaffe dagen efter man sovit dåligt, för att känna sig pigg. Kaffet kommer då i sin tur försämra sömnkvalitén på natten, och då har man påbörjat en ond spiral.

 

Alkohol och sömn

Många tycker att alkohol har en avslappnande effekt och dricker därför för att minska orostankar eller sömnsvårigheter. Detta är inte en bra strategi! Även om alkohol ibland kan hjälpa med insomning så leder det till en ytligare sömn av sämre kvalité. Hög alkoholkonsumtion kan i sig vara en orsak till sömnproblem!

Även nikotin påverkar sömnen negativt.

 

Vilken mat ska jag äta för att sova bättre?

Det finns många teorier och myter kring vilka livsmedel som kan främja nattsömnen. Här stödjer inte forskningen att det finns livsmedel som är bättre än andra. Däremot finns det indikationer som tyder på att det är bra för nattsömnen att inte lägga sig proppmätt eller hungrig.

Testa dig fram med olika livsmedel och portionsstorlekar för att hitta vad som passar dig. Personligen gillar jag att äta en skål med kvarg och frukt eller bär, eller en proteinbar om jag är sötsugen. Det ger dessutom en långsam tillförsel av aminosyror under natten som kan främja proteinsyntesen och muskeltillväxten!

 

Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna