10 hälsoeffekter av träning

Att träning är hälsosamt vet de flesta. Men vet du exakt vad det är bra för? Här listar vi 10 hälsosamma anledningar att anamma en aktiv livsstil!

Det finns många anledningar att träna

Det är ingen hemlighet att träning gör gott för kroppen! En aktiv livsstil kan både minska risken för att råka ut för sjukdomar och ge dig mer kraft i vardagen. 

Här listar jag flera av dessa anledningar och effekter. Och med facit i hand. Vem kan motstå att planera in lite träning i livet?

Om du redan känner till alla anledningar till att ta steget och börja träna, men inte riktigt vet hur. Kika in mina tips på hur du lättare kommer igång. 

1. STRESSREDUCERANDE 

Regelbunden träning minskar stressnivåer. En vanlig ond spiral sker när livet blir stressigt och man då inte känner att en hinner med att träna, vilket höjer stressupplevelsen ytterligare. Om du känner dig väldigt stressad kan det vara välgörande med ett lugnare träningspass eller en promenad den dagen, men långsiktigt visar alltså forskning att träning minskar stress.  

 

2. MINSKAR MILD TILL MÅTTLIG DEPRESSION

Träning kan minska mild till måttlig depression och höja livskvalitén. Det innebär inte att depression beror på inaktivitet, men att om du lider av enklare former av depression och nedstämdhet så kan du må bättre genom att röra på dig, även när det tar emot på grund av sjukdomens symtom. Dessutom minskar du risken för att drabbas av depressioner om du lever ett aktivt liv.  

 

3. MINSKAR RISKEN FÖR DIABETES TYP 2

Träning kan minska risken för att utveckla en av våra stora folksjukdomar, nämligen diabetes typ 2. Detta sker bland annat genom att träning förbättrar den metabola kontrollen

 

4. DU KLARAR AV VARDAGEN BÄTTRE

Träning gör dig mer rustad för vardagens krav, som att bära hem matkassar, leka med barnen eller klara dig om du skulle vara med om en olycka eller behöva fly. 

 

5. GER BÄTTRE SJÄLVFÖRTROENDE

Personer som tränar upplever ofta, förutom ett ökat generellt välbefinnande, även en hög tro på sig själva och sina förmågor. 

 

6. GÖR DET LÄTTARE ATT HÅLLA EN HÄLSOSAM VIKT

Träning och kost går hand i hand och många upplever att det är enklare att äta bra när man samtidigt rör på sig. Studier visar att personer som tränar regelbundet enklare kan behålla en hälsosam vikt. 

 

7. GER METABOL HÄLSA

Omsättningen av energi, kolhydrater, protein och fett förbättras genom fysisk aktivitet. Det minskar risken för diabetes typ 2 som nämndes ovan, men även andra metabola sjukdomar och tillstånd. 

 

8. GER FÖRHÖJD KREATIVITET OCH KONCENTRATIONSFÖRMÅGA

Graden av kreativitet och koncentrationsförmågan påverkas positivt av träning

 

9. GER BÄTTRE SÖMN

Träning förbättrar sömnkvalitén. Däremot upplever många att intensiv träning precis innan man lägger sig gör det svårt att somna. Se till att ha lite tid efter tärningen för att hinna äta och varva ner ordentligt innan du lägger dig.

 

10. GER ÖKAD FÖRVÄNTAD LIVSLÄNGD

Samtliga av kroppens organ gynnas av träning och fysisk aktivitet. Detta gör att du genom att träna höjer din förväntade livslängd.  

 

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna