Tips för dig som ska börja träna

Att börja träna kräver motivation. Läs våra 7 bästa tips för att komma igång med träningen igen, eller för första gången. Och på ett hållbart sätt! 

Hur gör jag för att börja träna?

Är det äntligen dags? Du kanske vill testa på det här med gym, löpning eller gruppträning för första gången. Eller bara tagit en lite längre paus än väntat. Hursomhelst är du redo att sätta igång och börja träna! 

Här har jag listat flera tips och tankar som kommer att vara till stor hjälp när den där första motivationen dämpas, och det börjar kännas lite jobbigare än du tänkt dig.

HITTA DIN INRE MOTIVATION 

Ställ dig själv frågan: ”Varför vill jag träna?” 

Nöj dig inte med det första svaret som dyker upp, utan gräv vidare genom att fråga dig varför igen. Vad är den inre, djupare motivationen? Kanske kan du komma åt en starkare drivkraft än ”gå ner i vikt”? Varför vill du gå ner i vikt/få mer muskler/bli starkare? För att ha mer ork att leka med barnen, för att känna dig självsäker, för att lägga grunden för att leva ett sunt och långt liv? Det är det bara du som kan svara på.

 

GÖR NÅGOT DU GILLAR

Träna inte något ”bara för att”. Testa dig fram och gör det som ger dig glädje! Träning behöver inte innebära löpband eller maskiner på gym. Det kan lika gärna vara ett danspass, gruppträning, klättring, golf eller orientering.

 

VÅGA VARA NYBÖRJARE

Det vanligaste misstaget är att gå ut för hårt och att göra en viss grej/träningsform/maskin utan att egentligen veta vad man håller på med. Be om hjälp av en träningserfaren kompis, boka en PT-session eller gå på gymintro.

 

TA BABYSTEG

Träning är något du vill ha som rutin, något som återkommer oavbrutet. Börja därför lugnt och trappa upp gradvis, så hinner kroppen anpassa sig. Då minskar du risken för skador och behåller motivationen. Tänk på att resultat tar tid, går det för fort är resultaten tyvärr sällan varaktiga.

 

SÄTT UPP DELMÅL

Eftersom träning ger långsiktiga resultat kan det vara bra att sätta upp delmål för att hjälpa dig se din utveckling, även om den ibland går långsamt. Bra delmål är så kallade ”utförandemål”, exempelvis ett mål som att träna 3 gånger i veckan i 45 minuter, oavsett hur tunga vikter du lyfter.

 

TRÄNA MED ANDRA

Många upplever ökad motivation av att träna med andra. Hitta en träningskompis, eller testa gruppträning, för att ta reda på om detta är ett råd som även kan hjälpa dig med motivationen.

 

TA HJÄLP AV EN EXPERT

Vill du lära dig träna på ett effektivt och säkert sätt? Se till att få hjälp av de som är proffs på området. Ta exempelvis hjälp av en PT eller fysioterapeut. Ett annat tips är att läsa på själv och titta på filmklipp på till exempel Youtube. Där finns framför allt mängder av träningsinspiration, men även seriösa och bra guider.

 

Eftersom att du vill börja träna vet du säkert hur många hälsofördelar träning har?

 

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna