Promenera för ljusets skull

Att ge sig ut och promenera på dagen kan förbättra sömnen, ge energi och minska risken för nedstämdhet.

Vikten av dagsljus

Våra kroppar styrs i hög utsträckning av en dygnsrytm som bland annat grundas på att kroppen reagerar på dagsljus. Genom att spendera tid utomhus under dagtid kan du därför hjälpa kroppen att få en hälsosam rytm och bland annat minska risken för sömnproblem.

Det här är speciellt tacksamt när det börjar bli vår och vi faktiskt har dagar med solljus!

 

Vikten av att sova

Sömnproblem är som jag skrivit om tidigare relaterat till såväl fysisk som psykisk ohälsa och försämrade träningsresultat. Du har alltså mycket att vinna på att testa om mer solljus på dagen kan hjälpa dig att sova på natten.

 

Kom ut redan under förmiddagen

Se därför till att komma ut, helst redan på förmiddagen eller i alla fall under lunchen. Då ger du kroppen förutsättningar att må så bra den kan. Ett av mina bästa sätt att få till dagsljuset är att gå en promenad på lunchen får att det ska bli av.

Allt är bättre än inget, det behöver inte vara en 45-minuters powerwalk för att det ska räknas och påverka dig i positiv riktning! 10 minuter rask promenad vid 3 tillfällen under dagen kan också göra stor skillnad.

Tips: Promenera med en vän

Att ta med dig sällskap eller att ringa upp en vän är två sätt att motivera dig till att få in fler promenader. Då fyller plötsligt promenaden flera funktioner: det blir socialt, du hjälper kroppens dygnsrytm, får vardagsmotion och boostar allmänt välmående på en och samma gång!

 

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna