5 enkla tips för en bra kosthållning
Det behöver inte vara krångligt att äta hälsosamt. Vi ger dig tipsen för en riktigt bra kosthållning!
Bra mat utan flum
Många självutnämnda experter försöker sälja in komplicerade specialdieter, men faktum är att det varken behöver vara extremt eller krångligt att äta hälsosamt. Genom att fokusera på några grundläggande aspekter med maten säkerställer du ett fullgott näringsintag och kan nå dina mål.
Varför göra någonting så gott som mat till något svårt och associerat till förbud? Ta i stället ett djupt andetag, luta dig tillbaka och se helheten i dina matvanor.
1. Eat your greens, gärna 500g per dag
Heja grönsakerna! De tillför färg och smak på tallriken och får maten att kännas komplett. Ett av de enklaste sätten att höja intaget av näringsämnen och fibrer är dessutom att äta mer grönsaker. Det finns inga grönsaker som du måste äta, alla är bra på olika sätt. Så välj din favorit och kör på!
Visste du förresten att frysta grönsaker innehåller minst lika mycket näring som färska? Fyll upp matlådorna med wokgrönsaker, ärtor eller majs och lunchen kommer kännas mer mättande och hälsosam utan krångel.
2. Ät på fasta tider
Exakt hur många gånger per dag man bör äta är högst individuellt. Däremot vet vi att det är gynnsamt att äta regelbundet och på ungefär samma tider varje dag. Fundera över vilket upplägg som passar dig, kanske behöver du ett måltidsupplägg för veckodagar och ett för helger och ledighet?
Ett förslag är att äta frukost, ett förmiddagsmellanmål, lunch, eftermiddagsmellanmål och middag och att inte låta det gå mer än 3-4 timmar mellan måltiderna.
3. Laga mer vego
Du behöver inte bli 100% växtätare för att äta hälsosamt, men genom att byta ut köttet mot vegetabiliska alternativ då och då kan du göra både klimatet och kroppen en tjänst. En stor andel animalier är nämligen associerat med sämre hälsovärden. Dessutom är det ju så kul att testa nya innovativa vegorecept! Prova exempelvis följande recept:
Glasnudelsallad med tofu och mango
4. Ät fet fisk varje vecka
Fisk innehåller bra med protein, mineraler, och om du väljer fet fisk som lax, makrill och sardiner, även hälsosamma omega 3-fettsyror. Planera in fet fisk som lax minst en gång per vecka, gärna fler! Ät makrill på mackan som ett matigt mellanmål ett par dagar och lax i ugn med rotfrukter till middag en dag och du är hemma på omega-3 fronten.
5. Ät allt! Men inte alltid…
Det finns faktiskt utrymme för ett glas vin till maten, glass, godis och fikabröd. Men om det dagligen slinker ner en stor andel av den här typen av livsmedel hamnar man lätt i en obalans som kan vara svår att bryta. I stället för att då införa ett strikt förbud, se till att du fyller dina dagar med bra mat i tillräcklig mängd och att du unnar dig något gott vid speciella tillfällen, som på helgen och kalas. Varför inte införa lördagsgodis?
Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare