Visste du detta om potatis?

Hur är det nu med potatisen egentligen? Är den nyttig? Hur många kalorier innehåller denna knöl? Kan man äta potatis med gröna fläckar? Det vet du snart!

Är potatis nyttigt (läs näringsrikt)?

Potatis har hos många ett dåligt rykte. Detta är konstigt, eftersom potatis på många sätt är ett ”superlivsmedel”. Exempelvis innehåller potatis en stor mängd olika näringsämnen, det är faktiskt ett av få vegetabiliska livsmedel som vi (nästan) uteslutande kan livnära oss på under långa perioder. Till exempel är proteinkvalitén god och potatis innehåller en mängd essentiella näringsämnen. Potatis innehåller dock inte vitamin A, E eller D.

 

Potatis har låg energitäthet

Potatis ger ca 100 kcal per 100 gram, vilket är en låg energitäthet (1 kcal/g). 1 medelstor potatis väger ca 75–100 g. Som en jämförelse ger 100 g avokado cirka 200 kcal, 100 g kokt pasta 130 kcal och 100 g mjölkchoklad 550 kcal. Självklart gäller detta kokt potatis. Att fritera potatis i olja eller göra mos där det läggs på smör och grädde/mjölk höjer givetvis energiinnehållet.

 

Potatis mättar bra

En annan missuppfattning är att potatis är ”fyllt av stärkelse och därför ger massa kalorier utan att mätta”. Studier visar tvärt om att potatis är ett av de livsmedel som mättar allra bäst per kalori! Det är alltså ett jättebra livsmedel att äta om du vill behålla eller gå ner i vikt, eftersom det ger mättnad på relativt lite kalorier jämfört med andra livsmedel.

 

Kan man äta potatis med gröna fläckar?

Om du hittar en grön potatis innebär det att den blivit utsatt för mycket ljus och därför bildat klorofyll och även glykoalkaloider, potatisens egna bekämpningsmedel mot bakterier och skadedjur. De glykoalkaloider som kan bildas i potatis heter solanin och chakonin och kan, även i små doser, leda till magont, kräkningar och diarréer. Det räcker då inte att skära bort den gröna biten utan hela potatisen innehåller då en för hög halt solanin/chakonin.

 

Är potatisen dålig om den får groddar?

Verkar potatisen bra i övrigt (och inte har gröna fläckar) är det absolut inga problem att äta en potatis med groddar, det är bara att skära bort dem och tillaga potatisen som vanligt.

Mitt favoritpotatisrecept: Honungsrostad potatis

Förutom kokt färskpotatis med dill och gräddfil med gräslök är ugnsrostad hela potatisar min absoluta favorit. Du kan skippa honungen om du vill minska sötman (det blir svingott ändå). Jag har även testat att lägga till rökt paprikapulver, och det blev också riktigt bra!

 

INGREDIENSER (4 PORTIONER)

  • 4 portioner färskpotatis eller delikatesspotatis, beroende på säsong
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 0,5 msk flingsalt
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 pressade vitlöksklyftor 

 

GÖR SÅ HÄR

Skrubba först potatisen. Rör runt potatisen med resten av ingredienserna i en bunke. Placera i en ugnsform och låt rosta på 200 grader i cirka 40-45 minuter. Rör om ett par gånger under tiden och håll koll så potatisen inte bränns vid. 

 

Sierra de Goldsmith, 
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna