Maten som är nyttigare än vad du tror

10 livsmedel som fått oförtjänt dåligt rykte, och egentligen är näringsrika.

Är du rädd för mat?

Sanningen är att det inte finns något enstaka livsmedel som är ”onyttigt” för oss, allt beror på kostens helhet och totala sammansättning. Så att utesluta vissa specifika livsmedel av rädsla för att det är skadligt är faktiskt inte nödvändigt, om du inte lider av en födoämnesallergi. Nedan ser du 10 livsmedel som jag som dietist märkt att många utesluter i onödan.

1.     Potatis

Denna knöl har ett högt näringsvärde med bland annat B6, vitamin C och kalium. Dessutom mättar potatis bra. Faktum är att potatisen är det livsmedel som hamnar högt på mättnadsindex, alltså vad som mättar bäst för lite kalorier.

2.     Kaffe

Ett måttligt och regelbundet intag av kaffe har visat sig ha flera hälsofördelar, som att minska risken för vissa livsstilssjukdomar. Självklart finns det också nackdelar med kaffe, varav den vanligaste är sömnsvårigheter, men över lag visar aktuell forskning på att det är förenat med god hälsa.

3.     Ägg

Ägg är på många sätt ett superlivsmedel, som innehåller nästintill alla näringsämnen som är essentiella för människan samt fullvärdigt protein.  Länge trodde man att ägg på grund av dess innehåll av kolesterol var skadligt för hjärt- och kärlhälsan, men idag vet vi att så inte är fallet. Vill du läsa mer?  https://nordicwellness.se/nyheter/pt-bloggen/2019/apr/ar-agg-farligt/

4.     Popcorn

Jämfört med andra snacks som chips, glass choklad och läsk är popcorn verkligen en vinnare på näringsfronten. Popcorn innehåller fullkorn, och liksom potatisen har den stor volym med relativt lite energi. Självklart kan du inte ersätta vanlig mat med popcorn dagligen, men det är ett riktigt bra alternativt till kvälls-Tv:n, även om det självklart även finns utrymme för chips och godis emellanåt.

5.     Ketchup

Ketchup är nog vår vanligaste smakbrygga, det som får oss att lära oss att gilla nya saker och livsmedel. Många ser ketchup som onyttigt och osofistikerat, men sanningen är att ketchupen inte är så farlig i rimliga mängder.  Dessutom innehåller den lykopen, en kraftfull och hälsosam antioxidant. Se gärna bloggens test som jämför olika ketchupsorters hälsovärde: https://nordicwellness.se/inspiration/kost/vilken-ketchup-ar-nyttigast/

 

6.     Gluteninnehållande livsmedel

Ca 2–3 % av den svenska befolkningen har celiaki, eller glutenintolerans som det också kallas. Dessa individer måste utesluta gluten ur sin kost för att inte skada tarmens yta. Men för övriga befolkningen är detta protein som finns i vet, korn och råg helt ofarligt. Det finns en liten grupp som inte har celiaki men som upplever tarmbesvär av gluten. Dock har flertalet studier visat att det inte är gluten i sig utan andra faktorer som exempelvis typ av fibrer som orsakar symtomen. Misstänker du att du inte till gluten, kontakta din vårdcentral.

7.     Bröd

Bröd och mackor kan ge bra med energi och fibrer. Välj gärna ett bröd med lite högre fiberhalt eller surdeg. Med ett bra och matigt pålägg som ägg, jordnötssmör, hummus, ost, grönsaker eller kalkon utgör det ett matigt mellanmål eller varför inte en lunch på språng. Se bara till att variera dig och inte alltid ersätta lagad mat med bröd, vi behöver lite av allt!

8.     Lightläsk

Det samlade vetenskapliga underlaget visar att sockersötad läsk är skadligt för hälsan i större mängder. Dock har lightläsk inte alls samma negativa effekter. Så om du ska dricka läsk är lightläsk ett bättre alternativ, enligt forskningen. Självklart är vatten bästa törstsläckaren, men lightläsk är faktiskt inte så farligt.

9.     Pasta

Pasta är liksom potatis ett livsmedel som många ser som onyttigt. Pasta kan dock utgöra en del av en hälsosam kost. Traditionell pasta gjord på durumvete håller ett relativt lågt glykemiskt index (GI-värde). I Italien är det en given del av en middag, men kommer då ofta som en ”primi” följt av en ”secondi”, exempelvis kött, fisk, tofu samt grönsaker. Inspireras av italienarna och är pasta, men i måttlig mängd och varför inte tillsammans med annat.

10.  Jordnötssmör

Som amerikanska är jag född och uppvuxen med jordnötssmör. Jag åt det på bröd, på selleri, i choklad, med sked ur burken… Det är förvisso ett näringsrikt livsmedel, men innehåller bra fetter och väljer du en sort utan tillsatt socker utgör den ett bra komplement och smaksättare.

 

Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Länkar:

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2010/potatis---analys-av-naringsamnen-rapport-19-2010.pdf

https://tyngre.se/artikel/kaffe-ar-det-farligt-eller-nyttigt/

https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(19)40896-2/fulltext?referrer=https%3A%2F%2Ftyngre.se%2F

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938417303025?via%3Dihub


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna