Är-ägg-farligt.jpg

ÄR ÄGG FARLIGT?

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Ägg är bland det nyttigaste livsmedlet som finns. Ändå dyker det upp artiklar och påståenden om att ägg skulle vara farligt. Här får du veta varför du kan fortsätta äta ägg – både till frukost och under påsken!

ÄGG SOM NÄRINGSÄMNE

Ägg är ett näringsrikt livsmedel och en bra källa till jod, selen och fettlösliga vitaminer som till exempel vitamin D. Dessutom innehåller ett ägg cirka 7 gram protein! Det gör ägget till en riktigt bra proteinkälla, vilket kan vara bra att ha nära till hands för dig som tränar för resultat.

Här kan du läsa mer om näringsvärdet i ägget. Som vanligt är det viktigt att äta varierat eftersom ingenting i för stor mängd är bra för hälsan. Äter du väldigt många ägg blir kosten dessutom rätt ensidig…

ÄGG OCH KOLESTEROL

Ett normalstort ägg innehåller ca 170–200 mg kolesterol i äggulan, vilket i absoluta tal är relativt mycket. Men hos friska människor finns en inbyggd kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol.

Det gör att de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Vid diabetes eller andra tillstånd där energiomsättningen påverkas kan man dock behöva begränsa intaget av ägg. Fråga din läkare om du är osäker.

 

”En tumregel när det gäller kost är att äta varierat, men oroa dig inte om det blir en hel del ägg under påsken.”

 

NY STUDIE OM ÄGG

Nyligen publicerades en studie i tidskriften Jama som påstår att intag av ägg korrelerar (hör ihop) med höga nivåer av kolesterol och risk för hjärt- och kärlsjukdom.

Studien har dock inte gjort någon intervention (test/prövning) utan är enbart en epidemiologisk studie som jämfört hur mycket ägg människor ätit de senaste 30 åren och hur äggkonsumtionen korrelerade med högt kolesterol och hjärt- och kärlsjukdomar.

Studien kan därför inte uttala sig om orsak och verkan och många har därför kritiserat studien. Med alla studier som genomförts på ägg som bakgrund och det vi vet om kolesterolproduktionen i kroppen hos friska individer finns idag ingenting som tyder på att ett måttligt intag av ägg skulle utgöra en hälsofara. Snarare tvärt om.

Troligen kommer vi i framtiden att få se fler studier på ämnet och få en ännu tydligare bild av hur ägg påverkar oss och i vilka mängder. Så till dess – njut av att äta ägg!

Är du en riktig STOR-ätare av ägg? Då kan du testa att byta ut några av dina ägg mot andra livsmedel som keso, tofu eller dylikt (som sagt, ge dig själv lite variation). Du kan också göra din omelett på 1–2 hela ägg och resten äggvitor.

Här kan du läsa om Ägg- och kolesterolstudien

 

/Sierra de Goldsmith, psykolog, leg. dietist och personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna