buffe.png

Bufféeffekten – därför äter du mer när det finns mycket att välja på

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Har du någonsin undrat över hur det kommer sig att  du orkar äta mer mat när det serveras i form av buffé? Veckans bloggpost undersöker några möjliga orsaker.

Skribent: Sierra de Goldsmith

Jag befinner mig i skrivande stund på en kryssning i medelhavet. Maten på båten är av riktigt bra kvalitet med stor variation av färska råvaror. Problemet är bara överflödet. Det finns alltid mat att få tag på och allt är redan förbetalt. Både jag och mitt resesällskap beklagar oss över att vi är alldeles för mätta. Hur kommer det sig att vi inte sluta äta i tid? I  vanliga fall är vi nämligen bra på att lyssna på kroppens signaler och reglerar vårt intag med hjälp av hunger- och mättnadssignaler, men på den här semestern har liksom allt slagits ur spel. Vad är det som händer?

Det finns flera möjliga skäl till varför vi äter mer när det är buffé.

Vi vill maximera värdet

Först och främst påverkas vi av att vi vill känna att vi har nyttjat det vi betalat för. Genom att äta mer mat känns det bättre att vi lagt ut pengarna. Dock är det ett märkligt resonemang. Vi betalar ju inte för att få i oss maximalt med kalorier, utan för att få en positiv matupplevelse, få i oss essentiella nutrienter och bli mätta.

Tips: Påminn dig själv om att fokusera på kvalitet istället för kvantitet. Då kommer hela upplevelsen bli mer behaglig och dina pengar mer välspenderade.

Det skapas en ny norm

En annan orsak till att vi äter mer på buffé är att det skapas en social norm av att äta störa kvantiteter. Vårt ätande styrs  nämligen i mycket stor utsträckning av vilka vi äter tillsammans med och hur de beter sig. När personen bredvid dig  tar sin fjärde portion känns det märkligt att du skulle nöja dig med en tallrik och du kommer då troligen att äta mer än du behöver. Desto fler människor vi äter tillsammans med, desto mer äter vi generellt. Studier har visat att om vi äter  med en annan person äter vi i genomsnitt 35 % mer, men äter vi med 7 eller fler så äter vi hela 96 % mer. Eftersom en buffémiljö i princip innebär att du äter tillsammans med många andra individer är det som upplagt för överkonsumtion.

Även tempot påverkas av det sociala. Äter gruppen fortare än vad du gör normalt så kommer du omedvetet att ta efter deras tempo. Att äta snabbt vet vi leder till att vi får i oss mer kcal än om vi  äter långsammare, ännu en anledning till varför vi får i oss mer på buffé alltså!

Tips: ta efter personen som äter långsammast i gruppen. Se till att ta din tid och försök att aktivt att känna efter din kropps mättnadssignaler.

 

Sensory specific satiety

Ökar vi variationen av mat så ökar även vår konsumtion av den, det här kallas inom psykologi för sensory specific satiety. Det har att göra med att våra sinnen snabbt blir avtrubbade av samma stimulus och reagerar kraftigast på förändring. Det är därför första tuggan av något är så gott. När det finns flera smaker på tallriken och vi äter ”lite av allt” kommer våra mättnadssignaler komma långt senare än när vi äter en måltid med enbart 2 komponenter exempelvis.

Det här är en av anledningarna till varför restriktiva dieter, som LCHF, där man utesluter stora livsmedelsgrupper ofta leder till en initialt snabb viktnedgång, vi slutar äta i tid när maten är tråkig/smaka likadant. Det har visat sig experimentellt att det räcker med att maten SER varierande ut  för att vi ska äta mer. Exempelvis äter försökspersoner mer av en godispåse om karamellerna är i olika färger, även om smaken är identisk. Eftersom buffé erbjuder oss en bred variation av smaker kommer vi alltså att lura oss själva att äta mer än vad vi behöver.

Tips: Välj ut några rätter och fall inte för frestelsen att ta lite av allt. Vi är ofta rädda för att gå miste om saker i livet, men faktumet är att du kommer överleva även om du råkade missa att prova den där röran som bordsgrannen åt. Välj med omtanke och njut av maten framför dig.  

 

Vi ser inte mängderna

Är tallrikarna stora, vilket dom ofta är på buffé, tenderar maten att se mindre ut och vi äter mer. Standard på buffé är dessutom att ta en ny tallrik för att ta sig mer mat och att de snabbt dukar undan den gamla. Det här gör att vi äter betydligt mer än om vi hade tagit oss all mat på en och samma gång. Att visuellt se den totala mängden mat hjälper oss nämligen avgöra vad som är en normalportion för oss.

Tips: ta inte mat flera gånger. Ta då hellre två tallrikar på en gång där du fyller den ena med sallad och den andra med varmrätt exempelvis så att du ser maten du ska äta framför dig. Finns det inga små assietter till dessertbordet? Använd ett kaffefat eller en liten servett istället!

Så, nu ska jag försöka leva som jag lär och omsätta mina råd till praktik så att resten av min semester blir behaglig, även för min mag- tarmkanal!

/Sierra de Goldsmith, leg. Dietist

 

Referenser: 


Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think, Brian Wansink 

Skitmat – Vad det är, varför det gör dig fet och varför du fortsätter att äta det, Jacob Gudiol

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666308005746

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0031938481903103


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna