Raw cheesecake - en annorlunda midsommardessert!
Publicerat: av Sierra De GoldsmithVåga bjuda på något annorlunda i midsommar; en läcker och näringsrik cheesecake gjord helt och hållet på vegetabilier!
Skribent: Sierra de Goldsmith
Någonsin undrat hur de får till de där vackra bakverken på rawfood-caféer? Hemligheten är att blötlägga nötter, exempelvis cashewnötter, över natten och sedan mixa samman till en slät massa som får agera "ost" i ostkakan. Det blir förvånansvärt gott och är inte alls lika komplicerat att få till som man kan tro.
Den här varianten på bakverk blir snäppet bättre rent näringsmässigt. Anledningen till att den har ett högre näringsvärde än ett traditionellt bakverk har verkligen ingenting att göra med att en är "raw" och alltså inte uppvärmd, utan att ingredienserna är mer näringstäta än vanliga bakingredienser (smör, socker, grädde). Men kom ihåg att nötter är ett energirikt livsmedel så pajen blir även den ganska energirik och mäktig.
Här kommer receptet, hoppas det faller dig i smaken!
Raw cheesecake med lime och JORDGUBBSSÅS
Botten:
- 1,5 dl valnötter
- 10 torkade aprikoser
- 1 msk agavesirap (eller annan sirap)
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk kanel
Fyllningen:
- 200 g cashewnötter
- Finrivet limeskal från 1 lime
- Färskpressad limejuice från 1 lime
- 1 msk kokosolja
- 2 msk agavesirap (eller annan sirap)
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 2 krm salt
Topping:
- 200 g färska jordgubbar (och ev. några extra till dekorering)
- 2 msk sötning (exempelvis steviaströ)
- 2,5 msk chiafrön
- 2 msk vatten
Gör så här:
Observera att du behöver en stavmixer, matberedande eller liknande till alla tre steg samt tid för blötläggning av cashewnötter.
1) Lägg cashewnötterna i blöt över natten, eller minst 6 timmar.
2) Spara några jordgubbar till dekoration. Mixa resten tillsammans med chiafrön, vatten och sötning. Låt stå i kylen i minst 30 min, helt en timme. Rör om då och då. Du vill att såsen ska få en geléaktig konsistens. Under tiden gör du klart botten och fyllning till cheesecaken.
3) Mixa samman ingredienserna till botten. Du vill få en klibbig massa och kan behöva tillsätta lite vatten. Täck en liten (ca 20-25 cm i diameter) pajform/springform med avtagbara kanter med bakplåtspapper. Pressa ut innehållet till botten.
4) Skölj cashewnötterna och mixa i en matberedare med övriga ingredienser till fyllningen. När du fått en slät massa, häll den i formen och ställ pajen i frysen i minst 3 timmar.
5) Vid servering, ta fram cheesecaken ur frysen och låt den tina i rumstemperatur i ca 10 min. Sedan kan du toppa med jordgubbssåsen och färska jordgubbar och skära upp den i fina bitar. Förvara i frysen.
ra
/Sierra de Goldsmith, leg. dietist