acaibowl.png

Är Açaí ett superlivsmedel?

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Açaí - Hur nyttigt är det egentligen?

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

BRASILIANSKT "SUPERBÄR"

Açaí/Euterpe oleracea är en frukt (ser ut och smakar mer som ett bär) med högt antioxidantinnehåll. Açaí växer vilt på palmträd i Sydamerika och används exempelvis i den brasilianska rätten Açaí na tigela där den frusna fruktsaften mixas till en lila röra med smoothieliknande konsistens som sedan toppas med exempelvis färsk frukt, bär och nötter (även kallad Açaí bowl).  

Açaí har sålts under epitetet "superbär" och slog igenom på kosttillskottsmarknaden redan 2004. Vetenskaplig granskning har senare påvisat att många hälsopåståenden som cirkulerade (bland annat genom Oprah!), som att tillskottet skulle underlätta en viktnedgång, förebygga åldrandets effekter och "bota" diabetes, har visat sig helt sakna stöd (1,2). Det är ett näringsrikt livsmedel, men på det stora hela skiljer det sig inte från annan antioxidantrik mat när det kommer till förbättrad hälsa. Studier har även påvisat att det är genom den näringsrika maten vi får hälsoeffekter, att endast ta själva antioxidanterna i form av en kapsel ger inte samma hälsoeffekt som att äta den nyttiga maten (3). 

 

Kanske är antioxidanthalten endast en markör på bra mat och inte själva elixiret? 

Det pågår även en diskussion om huruvida antioxidanterna i Açaí faktiskt bevaras vid värmebehandling som ingår i framställningen av Açaí i frystorkad form

Hur som helst fick frukten/bäret mycket uppmärksamhet med en stor global efterfrågan som följd. Konsekvensen blev en hög kostnad, som vi märker av än idag. Det är faktiskt riktigt dyrt!  Açaí finns att köpa i form av puré, tablettform men även i form av frystorkat pulver. Jag har, av nyfikenhet, testat det frystorkade pulvret och använt det i en så kallad Açaí bowl, vilket är det trendigaste sättet att få i sig bäret tydligen. Det finns även fryst Açaípuré att få tag på, Juicekällan i Göteborg är den enda återförsäljaren jag känner till i skrivande stund. Där kan du även köpa en fördigblandad Açaíbowl. 

 

JAG TESTADE AÇAÍ

Jag betalade drygt 300 kr för 90 g frystorkat pulver, som ska motsvara 630 g Açaí fruktpuré. På förpackningen jag köpte stod det att 3 g utgör en normalportion. Enligt ingrediensförteckningen innehåller 3 g frystorkad Açaípulver 15 kcal, 0 g kolhydrater, 0,3 g protein och 1,4 g fett (varav mättat 0,4 g). Det har ett högt innehåll av vitamin C, antocyaner och polyfenoler. ORAC-värdet (ett sätt att gradera antioxidantvärdet) ligger på >2800 µmoTE. 

Smaken och färgen blev riktigt trevlig. Jag testade att mixa 1 msk (mer än vad de rekommenderar som en normalportion alltså) med en hög frusna bär, en liten banan, en näve färsk mynta, en skvätt vatten och en skopa vaniljproteinpulver. Resultatet blev en färgrik lila/rosa röra som liknade glass i konsistens. Jag toppade sedan röran med granola, chiafrön, gojjibär, kokosflingor och jordgubbar. Açaí smakar lite som en korsning mellan björnbär och mörk choklad - frisk men intensiv liksom. Tillsammans med övriga ingredienser blev resultatet ett friskt och mättande frukostmål. Men det hade nog smakat bra även utan pulvret... :)  

 

 

 

SLUTSATS

Det finns inga magiska genvägar när det gäller att äta sig till en bättre hälsa. Ät mer bra, näringsrik mat som frukt och bär, grönsaker, fisk, baljväxter, nötter, frön, fullkornsprodukter och ägg. Ät mindre godis, snabbmat, friterat, sockerrika produkter, sockersötad läsk och processat kött. Gillar du smaken av "superbär" så funkar de absolut som del av din kost, men de är ofta dyrare än de ansett tråkiga, men minst lika hälsosamma alternativen, som blåbär och lingon. Jag tycker ändå själva rätten Açaí na tigela/Açaí bowl är lite kul att laga och smakar bra så av den anledningen kommer jag ändå använda frukten igen. Men det är ingenting jag tänker föra in i min vardagskost för att uppnå bättre hälsa, där förlitar jag mig istället på att jag för det allra mesta väljer att stoppa i mig bra, näringsrik mat.  

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist

 

REFERENSER

1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17061840

2) http://www.cspinet.org/new/200903231_print.html

3) http://tranastyrka.se/mer-antioxidanter-minskar-risken-for-hjartsvikt/

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna