Gör din gröt matigare
Publicerat: av Sierra De GoldsmithGillar du gröt men upplever att du inte håller dig fram till lunch? Här får du tips på hur du "boostar" gröten för varaktig mättnad.
Skribent: Sierra de Goldsmith
Havregrynsgröt
Jag älskar gröt, speciellt havregrynsgröt. Det är enkelt, gott och billigt. Det tillför fibrer och mycket näring. Många upplever dock att de tycker att de inte håller sig mätta på gröten. Havregrynsgröt i sig självt är väldigt energisnålt, så det är egentligen inte så märkligt att du blir hungrig igen snabbt. Den stora volymen och värmen gör att du känner dig nöjd i stunden, men antalet kalorier håller dig helt enkelt inte nöjd särskilt länge.
Lösningen (förutom det uppenbara, att tillaga en större portion) ligger i att antingen äta ett tillbehör som en ägg- eller hummusmacka, eller att "boosta" din gröt så den ger dig en mer varaktig mättnad. Här är mina bästa tips på hur du gör havregrynsgröten matig.
Tips på hur du boostar din morgongröt
1) Addera 0,5-1 dl proteinpulver mot slutet av koktiden, eller häll över en proteinshake istället för mjölk vid servering.
2) Rör ner ett ägg i slutet av koktiden, rör runt ordentligt.
3) Addera bär och frukt, antingen innan eller efter kokning. Blåbär/banan eller mango/hallon är två av mina favoritkombinationer. En annan favorit är ett rårivet äpple med kanel.
4) Toppa med en klick jordnötssmör (eller annat nöt-/frösmör) vid servering.
5) Addera chiafrön, solrosfrön, linfrön, kokosflingor, nötter eller granola.
6) Koka gröten på mjölk, eller hälften mjölk, hälften vatten.
7) Gör en fruktkompott eller koka din egna sylt som topping.
8) Variera dina gryn, testa att göra gröt av råg, bovete eller grahamsmjöl exempelvis.
Fler recepttips
Quinoagröt med fruktkompott: En grötvariant där grynen är utbytta mot vit quinoa.
Vegansk risgrynsgröt med råris: En julig gröt med hög fiberhalt.
Ugnsbakad gröt med smak av morotskaka: Kryddig, krämig och nyttig!
/Sierra de Goldsmith, leg. dietist, tränare och psykologstudent