5 träningsmyter
Publicerat: av Sierra De GoldsmithNordic Wellnes tipsar om hur du kritiskt granskar information, samt avslöjar några vanliga träningsmyter.
myter och missuppfattningar
Kost, träning och hälsa är kunskapsområden där självutnämnda experter och media allt för ofta propagerar ut sina budskap. Dessa budskap går sällan i linje med vetenskap och beprövad erfarenhet, utan är ofta direkt felaktiga. Det här har lett till en enorm mytbildning där mängder av felaktig information florerar och det råder stor förvirring.
Så vem ska man lita på?
Det finns det inget enkelt svar på egentligen. Det handlar om att ta till dig information med ett kritiskt förhållningssätt och att lära dig värdera olika typer av källor. Så fort någon målar upp en bild av att det finns EN enkel lösning (som hen dessutom råkar sälja receptet på...), eller hänvisar till stora konspirationsteorier ska du dra öronen åt dig.
En bra start är att gå så nära källan du kan. Är du genuint intresserad av hur fettförbränningen påverkas av olika typer av konditionsträning? Börja med att köpa en gedigen kurslitteratursbok i fysiologi. Det är inte lika sexigt som att läsa en kort artikel (utan referenser) i en byggares blogg kanske, men det kommer ge dig en betydligt bättre platå för att basera din kunskap på och du kommer kunna generalisera det du lär dig även till andra områden. Läs på idrottsförbunds hemsidor som ofta har hög legitimitet och ofta även säljer böcker. Eller varför inte läsa en distanskurs i idrottsfysiologi?
Några lästips för dig som vill läsa om träning från en trovärdig källa: Sveriges olympiska kommitté, Träna Styrka, Bosön IFS, Riksidrottsförbundet, Styrkelabbet.
Rent praktiskt så rekommenderar jag dig att välja en PT med de kvalifikationer som är rimliga beroende på vad just du vill lära dig mer om och har som målsättning (muskelbygge, viktnedgång, styrkelyft, kettlebells, yoga etc.). Våga läsa på och fråga om kvalifikationer!
5 myter
Som hjälp på traven till ett mer kritiskt förhållningssätt, här kommer 5 vanliga träningsmyter som inte stämmer överens med verkligheten.
1. Om jag tränar intensivt 45-60 min/dag, 5 gånger per vecka spelar det ingen roll vad jag gör resten av tiden. Nej! Träning är otroligt bra för hälsan, men minst lika viktigt är att minska den inaktiva tiden under resten av dagen samt att äta en hälsosam kost. (Läs mer)
2. Genom att stretcha minskar du träningsvärken dagen efter. Nej! Stretching och rörlighetsträning kan vara bra ur andra aspekter, men kan inte minska risken för att få träningsvärk dagen efter. (Läs mer)
3. No pain no gain. Nej! Det behöver inte nödvändigtvis vara smärtsamt för att träningen ska ha effekt. Ur ett hälsoperspektiv är det viktiga att regelbundet röra på kroppen och att inte sitta/stå still under för långa sammanhängande perioder. Att promenera kan göra underverk för din hälsa! (Läs mer). Hur hårt du behöver ta i beror således på din träningsnivå och målsättning. Dessutom är upplevelsen av smärta högst subjektiv.
4. Genom att göra fler repetition kommer dina muskler få ett "slankare" utseende. Om en tjej lyfter för tungt kommer hon därför att se ut som en bodybuilder. Nej! En muskel kan bli större eller mindre, punkt. Sedan kan muskler se olika ut på olika individer på grund av genetiska skillnader och hur mycket underhudsfett en har exempelvis. Att tjejer inte skulle må bra av att träna med tunga vikter är för övrigt den löjligaste myten jag någonsin hört talas om. (Läs mer).
5. Det går att punktförbränna fettet på kroppen genom att använda "riktade" övningar, som exempelvis situps om man vill ha en smal midja och tvättbräda. Nej! Det går inte att välja vart ifrån fettet på kroppen ska tas och det går inte att enbart träna sig till en tvättbräda med hjälp av situps. För att få större muskler behöver du styrketräna och för att få ett mer "deffat" utseende behöver du minska i kroppsfett, något som i stor grad styrs av hur mycket mat du stoppar i dig. (Läs mer)
/Sierra de Goldsmith, skribent PT-bloggen