Potatis

Näringsguiden - vitamin B3 (Niacin)

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Vi fortsätter att fokusera på B-vitaminerna, denna gång är den niacin som ska undersökas. Intressant om just niacin är att aminosyran tryptofan kan omvandlas till vitaminet i kroppen, därför är det väldigt ovanligt med brist. Får man i sig fullvärdigt protein säkrar man även sitt niacinintag. Med det sagt förekommer niacinbrist, bland annat i vissa fattiga delar av sydeuropa där befolkningen lever på ensidig majsdiet. I norden är det dock väldigt ovanligt med brist på niacin.  

Funktion 

Vitamin B3, eller Niacin, krävs för en normalt fungerade ämnesomsätning och ett tillräckligt intag behövs exempelvis för normal hud- och nervfunktion och för att cellerna ska kunna metabolisera kolhydrater och fett. Brist på detta vitamin yttrar sig som den allvarliga sjukdomen Pellagra, eller "4-D sjukdomen" som är associerad med diarré, dermatit, demes och slutligen död. Lyckligtvis är brist på niacin ytterst ovanligt i norden. 

Var finns vitaminet?

Finns främst i kött, fågel, fisk och skaldjur men även mejeriprodukter som fil och yoghurt, ägg, baljväxter och potatis är bra källor. 

Rekommendationer

  • 15 milligram för kvinnor
  • 19 milligram för män
  • 17 milligram för gravida
  • 20 milligram för ammande

 

15 mg =  ca ¾ kycklingfilé eller ¾ makrillfilé

Överdosering

Det finns ingen satt övre gräns för niacin, men väldigt höga doser har visat sig leda till bland annat hudförändringar då vitaminet är delaktig vid histaminproduktionen och vid extrema intag även skador på lever, nerver och ögon.  

Källor: 

Livsmedelsverket 

Dietist XP


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna