Ärtor

Näringsguiden - Vitamin B1 (Tiamin)

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Andra artikeln i serien tar upp det vattenlösliga vitaminet B1, även kallat tiamin. Det finns 8 st B-vitaminer och de har alla liknande funktion då de ingår som viktiga komponenter i ämnesomsättniningen. Ibland misstas detta som att ett överdrivet intag skulle leda till att man förbränner mer kalorier, vilket alltså inte stämmer. Har man säkerställt sitt behov av B-vitaminerna fungerar allt som vanligt, vid otillräckligt intag kan det leda till störningar i metabolismen. 

Funktion 

Tiamin behövs för ämnesomsättning av kolhydrater och för normal muskel- och nervfunktion. Det är ytterst ovanligt med brist i Sverige, men förekommer hos alkoholister dels på grund av etanols toxiska verkan på vitaminet och för att denna grupp ofta har otillräckligt näringsintag. Brist på tiamin leder till nervsjukdomen Beriberi. 

 

Tiamin behövs för ämnesomsättning av kolhydrater och för normal muskel- och nervfunktion.

 

Var finns vitaminet?

Spannmål, ärtor, bönor, sparris, vetegroddar, inälvsmat och fläskkött är bra källor till tiamin. Eftersom tiamin är vattenlösligt så är förlusten vid tillagningen ganska stor, ungefär 30 - 50 % av tiamininnehållet förloras vid kokning av bönor exempelvis. 

Rekommendationer

  • 1,1 milligram för kvinnor
  • 1,4 milligram för män
  • 1,5 milligram för gravida
  • 1,6 milligram för ammande

 

1,4 mg = ca 1 fläskkarré eller 2 tallrikar ärtsoppa

Överdosering

Man har inte kunnat påvisa några risker med att överdosera tiamin. Vid injicering av vitaminet i blodbanan kan en anafylaktisk chock uppstå, men denna risken finns inte vid oralt intag då tarmen är oförmögen att absorbera timain i toxiska mängder. Genom att äta tiamin i form av mat eller kosttillskott verkar det alltså inte finnas någon risk för överdosering, men en mängd över rekommenderat intag ger heller inga hälsofördelar. Lagomt är bäst, helt enkelt! 

Källor: 

Livsmedelsverket 

Dietist XP 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna