Jordnöt Bäst

Är jordnötssmör nyttigt?

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Jag tycker inte om att kategorisera livsmedel som antingen "nyttiga" eller "onyttiga" men det senaste har jag fått många frågor om vad jag anser om jordnötssmör som livsmedel. Anledningen till att jag inte kan ge ett rakt svar på den frågan är för att det beror på hur kosten ser ut i sin helhet. Dessutom finns det olika sorters jordnötssmör i butiken, av varierande kvalitet.

Det jag kan uttala mig om är det är ett livsmedel som många tycker smakar väldigt gott! Det används mer frekvent som alternativ till mer näringsfattiga livsmedel i så kallade "hälsorecept" och som tillägg för att göra en maträtt mer mättande eller smakrik. Jordnötssmör innehåller även en ganska bra fettsammansättning och ger en del protein.

En sak som man bör ha i åtanke är att det är ett väldigt energirikt livsmedel, 1 msk innehåller ca 100 kcal, beroende på märke. Rent näringsmässigt förordar jag ett jordnötssmör som är gjort på endast jordnötter och eventuellt salt, utan tillsatt socker och olja. Personligen gillar jag att köpa hem Green Choice jordnötssmör. 

Jag rekommenderar dig som gillar jordnötssmör att fortsätta äta det, men med en medvetenhet om att det är ett energirikt livsmedel (som det är farligt lätt att överäta av...). Anpassa mängden jordnötssmör efter din målsättning och i relation till din övriga kosthållning. Det handlar om vad du stoppar i dig i relation till din förbrukning och att du hittar ett sätt att äta som du trivs med. Jordnötssmör kan definitvt ha en given plats i en sund och näringsrik kosthållning. 

 /Sierra

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna