Tepåse3

Finns det socker i tepåsarna?

Publicerat: av Peo Emgård

Det livsfarliga gröna teet 

Ett tv-klipp från Norsk TV2 där de hårdgranskat (och till och med rest hela vägen till London för att göra razziabetonade nedslag hos de stora te-jättarna, dock glömt att boka tid) har det visat sig att teet inte bara innehåller te. Det gröna teet innehåller 20% socker!

Du har säkert sett upprörda ord på Facebook om detta – och med viss rätt kan man tycka. Tjugo procent socker som inte deklarerats är ju inte ok.


Tillverkaren hävdar visserligen att det inte alls är socker utan Maltodextrin, dvs en stärkelsebaserad kolhydrat som normalt används som fyllnadsmaterial i sötningsmedel eller i sportdryck eftersom det går fort ut i kroppen. Man kan kanske egentligen inte hävda att det är socker om man inte hävdar att vetemjöl är socker, så själva påståendet i sig är i sådana fall felaktigt från start så att säga. Mer korrekt skulle vara att tepåsen möjligen innehåller 20% kolhydrater. Det där är kanske hårklyverier – men det ger energi utan att tillföra någon näring och det är klart att ingen vill stoppa i sig onödiga kalorier. För många diabetiker är detdessutom direkt livsviktigt att ha koll på vad man stoppar i sin kropp.


Det finns det ett par saker man kan diskutera här:

  1. 1. Tillverkaren hävdar att man har 9% kolhydrater och norsk TV hävdar 20%. Vilket stämmer?
  2. 2. Är det rimligt att man får stoppa i en massa kolhydrater utan att deklarera det?
  3. 3. Varför stoppas det i en massa kolhydrater som inte deklareras
  4. 4. Vad bör detta få för konsekvenser för mig som dricker te?


1. Så till fråga 1. Det hävdas att det är mer än dubbelt så mycket kolhydrater i teet jämfört med vad tillverkaren anger. Vem har rätt? Det kan vara så att båda har rätt. Vi skall ägna oss åt lite matematik för att förklara. En tepåse väger två gram. Av detta är det lite papper, ett metallklips och själva påsen och dessa konsumeras ju sällan av dig (hoppas vi på) – så vi tar bort den delen – ett halvt gram. Av själva innehållet i påsen finns det kvar 1,5 gram teblandning. En del av detta är så klart torkat grönt te – en annan del av detta är citron. Till citronsmaken används smakbärare av typen maltodextrin och vad skälet till detta är – förutom att teet blir godare vet vi inte. Men 9% av 1,5gr är 0,135 gram och 20% - det som man säger att man uppmätt i tv-programmet är 0,3 gram. 

När det handlar om så små mängder kan det säkert hända att tillverkningsprocessen inte är noggrannare än att det varierar något tiondels gram av en ingrediens upp eller ner.


2. Är det rimligt att man får stoppa i en massa kolhydrater utan att deklarera det? Det där är ju snarast en politisk fråga, tillverkarna följer lagen och det finns ingen eller i alla fall två tillverkare som redogör för vad sina produkter innehåller om de inte måste.


3. Varför har man i en massa kolhydrater som inte deklareras? Vill de fuska och få oss sockerberoende i onödan? Det enkla svaret är nog helt enkelt att detta är det billigaste sättet att tillsätta citronsmak i teet.


4. Vad bör detta få för konsekvenser för mig som dricker te? Denna fråga har jag nästan inte sett någon ställa – och det borde vara den första fråga som ställts.

 

För att komma upp i den mängden kolhydrater som du får av fem liter te behöver du dricka två till tre matskedar apelsinjuice

 

Vi återgår till våra matteövningar. Tepåsen innehöll ju ett och ett halvt gram teblandning. Om vi nu utgår ifrån att det hamnat 20% kolhydrater i just min tepåse och att det har slumpat sig så illa att det är likadant i alla mina 20 tepåsar i paketet. Dessutom är jag jättejättesugen på att dricka te så, jag
sätter i mig hela tepaketet på en gång. Vi tänker oss också att varje liten kolhydrat letar sig ut i vattnet från påsen (vilket inte är speciellt troligt) och att jag bara tillsätter 2,5dl vatten per tepåse så behöver jag dricka 5 liter te och har då fått i mig fem gram kolhydrater. Det innebär en kolhydrathalt på min vätska på exakt 1 promille. Observera då att detta är ett absolut värstascenario – en mer rimlig uppskattning är förmodligen 3 gram kolhydrater.

För att få perspektiv på dessa mängder tar vi till något som många människor uppfattar som nyttigt – färskpressad apelsinjuice. För att komma upp i den mängden kolhydrater som du får av fem liter te behöver du dricka två till tre matskedar apelsinjuice.

Så svaret på frågan är: det bör inte få några som helst konsekvenser om du inte både går på ultrahård lågkolhydratkost och dricker mer än fem liter te per dag. För resten av er kan du nog lugnt njuta av ditt gröna te både till frukost, middag och lunch.


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna