Goodbad (1)

Det finns inget perfekt kostschema

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Nyttig mat i ett bredare perspektiv. I veckans inlägg passar jag på att betona vikten av att individanpassa sina matvanor och släppa tanken om att det finns ett idealt sätt att äta.  

Skribent: Sierra de Goldsmith

Har fått en hel del positiv respons på förra veckans inlägg om näringsvärdet i chiafrön, vilket är jättekul! Det märks att det finns ett intresse för näringslära generellt och specifikt när det gäller hypade hälsotrender. Jag vill passa på att göra ett förtydligande kring det här med hälsosamma komponenter i kosten, eftersom jag ofta lyfter näringsvärdet i enskilda livsmedel i den här bloggen vilket riskerar att förmedla ett något för smalt fokus på vad som är bra matvanor.

 

Man måste  inte följa en viss diet för att ge kroppen vad den behöver, det finns inget perfekt kostschema.

 

Med den här bloggen hoppas jag kunna förmedla att det är kostens helhet som avgör hälsan, inte enskilda livsmedel, och att det finns många olika sätt att äta hälsosamt. Man måste  inte följa en viss diet för att ge kroppen vad den behöver, det finns inget perfekt kostschema. Däremot kan vissa livsmedel spela stor roll just för den individen. Säg att man har svårt att äta frukt, grönt, fullkorn och har som följd ett otillräckligt intag av fibrer och vitaminer som folsyra, men råkar gilla smoothies med frukt och grönsaker. Då är det ju fantastiskt bra att göra en morgonsmoothie med spenat, morot, äpple och jordgubbar. En person som försöker gå ner i vikt och kämpar med en ihärdig hunger och som gillade att äta frukt och grönt hade kanske mått bättre av att äta (och inte dricka) sin frukost exempelvis.

Med chiafrön som exempel så är det ett riktigt bra livsmedel för de som inte får i sig tillräckligt med omega-3, kalcium eller fibrer via andra livsmedel. Men äter du lite av allt och följer de generella kostråden med över 500 g frukt och grönt per dag, väljer fullkorn ofta, flytande fetter i matlagning, fisk minst 3 gånger per vecka, inte för mycket läsk/socker/fika/snacks och inte har en bristsjukdom, så finns det inget specifikt livsmedel eller tillskott som kommer förbättra din hälsa ytterligare.

Med det sagt finns det ofta utrymme att som individ förbättra sin kost genom att byta bort näringsfattiga livsmedel mot mer energirika, hitta ett ätmönster som ger en lugnare mage, mer energi och bättre mättnad. Indivanpassa helt enkelt. För vissa handlar det kanske om att tillåta sig att äta lite skräpmat för att få vardagen att gå ihop eller för att orka få i sig tillräckligt. Det beror på dig, din situation, din historia, dina preferenser. Kunskap om näring är en viktig nyckel, framför allt när det florerar så många myter. Hoppas bloggen kan vara ett litet stöd i detta och att du finner texterna intressanta.

Har du förslag på ämnet du hade velat att hälsobloggen lyfte? Mejla in förslag på sierra.de.goldsmith@nordicwellness.se.

Pst! För er som är hungriga på chiafrön, håll ut en vecka till så kommer Chiafrön del 2, en praktisk guide publiceras på hemsidan!

 

/Sierra de Goldsmith

Leg. dietist

 

 

 

 

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna