Froyoblogg

Hur nyttigt är det med frozen yoghurt egentligen?

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Förra veckan skrev jag om energiinnehållet i några vanliga styckglassar. En annan typ av glass som vuxit i popularitet  är så kallad yoghurtglass, eller frozen yoghurt. Är det verkligen nyttigt med ”FroYo” och hur ser näringsvärdet ut jämfört med mjukglass?

Skribent: Sierra de Goldsmith

Tips: Läs inlägget om kaloriinnehållet i olika styckglassar och hur mycket utrymmesmat man kan äta med gott samvete  HÄR 

 

Nyttigare än glass?

Frozen yoghurt marknadsförs ofta som en produkt med lägre kalori-, fett- och sockerinnehåll än vanlig glass. Till skillnad från exempelvis mjukglass anser därför de flesta att frozen yoghurt är ett hälsosamt val när man är sugen på något sött och svalt. Den största skillnaden ligger i att produkten är yoghurtbaserad till skillnad från den vanliga mjukglassen som är gräddbaserad. En annan aspekt som får yoghurtglassen att sticka ut är att det ofta säljs i lösvikt och att det är självservering som råder i glassbarerna.

Det finns många olika kedjor som säljer yoghurtglass, allt från 7-eleven till Yoghurt Bar och vanliga caféer erbjuder denna svalkande "nyhet". I USA är trenden ännu större och har varit det ett par år nu. Men hur nyttigt är det egentligen?

 

Näringsvärdet (sockret) varierar

Namnet "Frozen Yoghurt" är ett namn som säljer, helt klart. Men det avslöjar inte nödvändigtvis innehållet då det exakta näringsvärdet för glassen varierar mellan smaker, även hos samma fabrikant. Skillnaderna är relativt stora, fram för allt när det kommer till mängden tillsatt socker. Men det finns gemensamma nämnare. 

Frozen yoghurt ska som sagt vara yoghurtbaserat och innehåller således mindre fett än vanlig glass (som innehåller mestadels grädde). Överlag är därför fetthalten låg, ofta under 1 g/100 g. Proteinmängden är ungefär likadan som i vanlig mjölk och kolhydratsmängden varierar. Variationen i mängd kolhydrater kan hänvisas till att det skiljer sig om yoghurtglassen är sötad med vanligt socker eller sötningsmedel. Som ett exempel har Yoghurt Bar ungefär 4 smaker som är sötade med socker och 4 med sötningsmedel. Som sötningsmedel används sorbitol och aspartan men ofta även lite socker och/eller fruktos. Skillnaden i sockerhalten påverkar även kalorimängden något, som ligger mellan 90-120 kcal per 100 g. 

Nedan ser du näringsinnehållet för tre yoghurtglassar, en sötad med främst sötningsmedel, en med socker samt en socker- och laktosfri variant. Dessa visar på hur näringsvärdet kan variera mellan olika yoghurtglassar, då övriga yoghurtglassar jag hittat näringsdeklarationen till har hamnat inom ungefär samma range. Tillverkaren är Triumfglass  som verkar vara distributör till flera stora Frozen Yoghurt caféer och även 7-eleven. Vill passa på att ge dem en eloge för bra service via deras konsumentkontakt, har fått ett både snabbt och proffsigt bemötande trots att jag ställt irriterande många frågor.

 

Mjukglass som en jämförelse

Har även inkluderat näringsinnehållet för 2 varianter mjukglass per 100 g för att skildra skillnaderna. Ha i åtanke att 1 dl Mjukglass = ca 75 g medan 1 dl frozen yoghurt = ca 100 g. Yoghurten väger alltså mer än vanlig mjukglass. 

 

Näringsvärdet

Frozen Yoghurt smed sötningsmedel, näringsvärde/100 g

(Triumf NFWA Strawberry)

 • Energi: 95 kcal
 • Protein: 3 g
 • Kolhydrater: 20 g
 • Varav sockerarter: 7,7 g (varav 5,6 g laktos)
 • Fett: 0,5 g
 • Kommentar: Sorbitol, aspartam och socker som sötning. Men väldigt låg sockerhalt (1, 1 g) per 100g. 

Ovanstående glass säljs i skrivande stund på bland annat yoghurt bar och är även den glassen som 7-eleven säljer. Den smakar emellertid annorlunda på 7-eleven, möjligen på grund av att deras glassmaskin skiljer sig från de stora yoghurtglass caféernas maskiner.

 

FROZEN YOGHURT SOCKER- och laktosFRI, NÄRINGSVÄRDE/100 G

(Triumf NFWA Vanilla Laktosfri)

 • Energi: 90 kcal
 • Protein: 3,1 g
 • Kolhydrater: 18 g
 • Varav sockerarter: 6,7 g 
 • Fett: 0,5 g
 • Kommentar: Sorbitol, aspartam och fruktos som sötningsmedel, tillsatt laktas för att bryta ner laktosen. (Samma process som vanligen används för att tillverka laktosfri mjölk)

 

FROZEN YOGHURT, med SOCKER, NÄRINGSVÄRDE/100 G

(Triumf NF Chocolate)

 • Energi: 120 kcal
 • Protein: 2,8 g
 • Kolhydrater: 25 g
 • Varav sockerarter: 23 g
 • Fett: 0,5 g
 • Kommentar: Socker som tredje ingrediens (efter skummjölk och vatten). Högre andel sockerarter än vanlig mjukglass, per 100g. Har inte fått svar på laktoshalten i denna produkt, uppdaterar liustan efter jag fått de uppgifterna!

 

Mjukglass, näringsvärde/100 g 

(Arla Köket mjukglass choklad, mix att använda hemma)

 • Energi: 170 kcal
 • Protein: 3,6 g
 • Kolhydrater. 25 g
 • Varav sockerarter: 13 g (
 • Fett: 6 g
 • Kommentar: Socker som fjärde ingrediens. Har inte fått uppgifter om laktoshalten, uppdaterar när jag fått de siffrorna. 

 

MJUKGLASS, NÄRINGSVÄRDE/100 G 

(Triumf Mjukglass, naturell)

 • Energi: 190 kcal
 • Protein: 3,6 g
 • Kolhydrater. 22 g
 • Varav sockerarter: 18 g (varav 7 g laktos)
 • Fett: 10 g
 • Kommentar: Socker som fjärde ingrediens 

 

Kommentarer

Proteinhalten är i princip den samma vare sig du käkar en mjukglass eller yoghurtglass. Fetthalten och totala mängden kalorier är större i mjukglass. Mängden kolhydrater och socker varierar, viss yoghurtglass har väldigt lite tillsatt socker därför väldigt lite sockerarter (i princip bara från mjölksockret/laktos). Andra varianter av yoghurtglass har MER socker än en vanlig mjukglass. Notera att dessa beräkningar gäller glassen i sig, inte topping/tillbehör.

Om man finner lika mycket njutning i de olika varianterna, är då sockerfri frozen yoghurt ett bättre alternativ?

 

När vi har många val tenderar vi att ta lite av allt och äta mer än om vi endast hade en smak framför oss

 

Det beror på. Frozen yoghurt säljs som sagt oftast i bägare som man själv fyller (likt lösgodis) och betalar i lösvikt. Man väljer alltså själv storleken på glassen. Dessutom finns det ”topping” att tillgå i form av godis, kakor, jordnötssmör, nutella, chokladsås, nötter, torkad frukt, frukt och bär. Många med ett väldigt högt energiinnehåll och stor andel socker och fett. Vissa yoghurtbarer har nästintill 100 olika toppings att välja på. När vi har många val tenderar vi att ta lite av allt och äta mer än om vi endast hade en smak framför oss. Dessutom är skillnaderna inom kategorin "yoghurtglass" relativt stora med anseende på sockerhalten och det kan vara svårt att veta vad just din yoghurtglass innehåller. 

Det finns alltså en risk att vi äter mer glass vid ett sådant ta-dig-själv-ställe än när man får det serverat, framför allt om man har mantrat ”yoghurt är nyttigare än glass” i bakhuvudet. 

 

Summan av kardemumman

Ät det som ger dig njutning och i en lagom mängd. Som jag skrev i förra veckans inlägg finns det utrymme för lite sockerrik och näringsfattig mat. Jämför vi glassarna rakt av är yoghurtglassen i min mening något nyttigare, men på grund av hur den serveras (ta dig själv, massa smaker och godis som tillbehör) finns det en risk att vi äter mer än om vi hade köpt en ”riktig” glass.

Ett antal studier har visat att vi äter mer om vi har hört/tror att det är nyttigt, det är därför jag tycker att bloggposter som den här är viktiga att skriva. Kunskap om näring kan hjälpa oss hitta ett sunt förhållningssätt till mat där vi inte med besatthet letar efter snabba lösningar, det är jag övertygad om. 

 

/Sierra de Goldsmith,

Leg. dietist

 

Källor:

Triumfglass

Yoghurt Bar

Yogiboost

Happy Mango

Dietist XP


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna