Slowfoodny

Trender i USA

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Skribent: Sierra de Goldsmith

Jag semestrar vidare i USA och lägger samtidigt märke till de något märkliga och ibland motsägelsefulla hälsobudskap jag möts av i Kalifornien. Det som händer här har en tendens att sprida sig till stora delar av världen, vilket gör de intressant att studera omgivningarna här. Jag hade en klar bild av vad jag trodde hypen kring kost skulle vara, men likväl lyckades jag bli förvånad över vissa saker när jag kom hit. Det är sällan så enkelt som det verkar. Vissa av de här "trenderna" har funnits omkring länge men det är min uppfattning att de är aktuella här och nu. Många har även stora likheter med trender i Sverige. 

SLOWFOOD

Mat ska lagas från grunden med ingredienser så som tid, kärlek och omsorg. Att verkligenheten inte riktigt tillåter detta är en annan fråga...

Fritt från...

Gluten, mjölk, socker, sötningsmedel, salt, GMO. Det är vanligare att pryda livsmedelsförpackningarna med vad de INTE innehåller än att lyfta det produkten faktiskt ger.

Grass fed

Kött har blivit poppis, helt klart. Men det ska vara från kor som käkat naturligt gräs, inte foder. Helst ska mjölken och övriga mejeriprodukter (inklusive glass) vara gjord från mjölk av fritt betande idisslare. 

Free refills och doggy-bag

Man utnyttjar sin "rätt" till att få så mycket mat som möjligt för pengarna. Man förväntar sig att det ska vara fri påfyllning av dryck och att man ska få ta med sig resterna, ja även brödet, hem. Inte helt ovanligt att man beställer in lite extra ris (kostnadsfritt) för att sedan direkt be om notan och, just det ja, en låda att använda för att ta med maten hem. Doggy-bags behöver inte vara fel och jag förstår poängen, men det är hamstrandet och maximerandet som känns lite oroande. 

Närproducerat och ekologiskt

Man vill gärna äta mat som är ekologisk och etisk försvarbart och man är även övertygad om att det finns hälsovinster med detta. Ekologiska efterrätter säljer som smör. Självfallet är det bra att i största möjliga grad inhandla ekologisk mat, men det är fel att komma med ovetenskapliga hälsopåståenden för att bossta försäljningen ytterligare. Det går väldigt bra för Whole Foods Market, om man säger så.  

Chiaffrön, dessa chiafrön...

Chiafrön är nyttiga och spännande. Men de kommer inte göra dig till maratonproffs och bara för att en dessert innehåller chia betyder det inte att det är nyttigt. De finns i allt!

Food industry skepticism

Man är överlag skeptisk till livsmedelsindustrin och efterfrågar så oraffinerad, "ren" och naturlig mat som möjligt. Förutom när det gäller godisk, läsk, kakor, glass eller läsk såklart...

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna