Mahimhai

Mattrender i USA

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Skribenten för hälsobloggen befinner sig i USA och rapporterar om de rådande mattrenderna där.

Skribent: Sierra de Goldsmith

Maten är en stor del av upplevelsen när man reser. När man dessutom reser till ett land där mat har en väldigt stark laddning, som i USA, hamnar maten verkligen i centrum och det går inte att låta bli att göra jämförelser till det man är van vid hemma. På grund av min profession som dietist kan jag ju inte heller låta bli att ta på mig näringsglasögonen när jag besöker restauranger och livsmedelsbutiker utomlands.

Här är 15 mattrender jag noterat denna omgång. Jag har rest inom Kalifornien, där matkulturen är starkt präglad av en ”allt-eller-inget” karaktär, extremt hälsosamt eller extremt onyttigt. Observera att detta är min subjektiva uppfattning, baserat på just de restauranger och mataffärer jag besökt under den här resan.

 

15 mattrender

1) Det är fritt fram att alternera menyn efter sina behov på restaurang. Det anses inte ovanligt att skräddarsy beställningen helt utifrån sina preferenser och mer eller mindre byta ut alla ingredienser. Personalen alltid väldigt tillmötesgående i detta, även på snabbmatshak. (Jag är farligt nära att missbruka detta). 

2) Många matställen har ”secret menues” alltså inofficiella menyer med saker du inte hittar på den fysiska menyn utan som existerar internt och ibland går att hitta på olika forum. In-N-Out Burger är en kedja kända för deras secret menue.

3) Det finns nästan alltid en alternativ meny som betecknas som mer hälsosam, ofta med lägre fett- och kaloriinnehåll.

4) Protein är i fokus. Det är inte ovanligt att få frågan ”what protein would you want with that order?” Proteinberikade drycker och bars finns att få tag på var som helst.

5) En lagstiftning som infördes 2010 har medfört att större matkedjor måste uppge kaloriinformation till sina vanligaste menyer. Nästan överallt ser man därför detaljerad information om energi-, protein-, fett-, och kolhydratsinnehåll i menyerna. 

6) Det är populärt med små förpackningar av godis, chips och snacks. "100 kalori packs” är väldigt vanliga.

7) Läsken är större, ”free refills“ är standard. På restaurang fyller de på så fort man tagit en klunk. Detsamma gäller ofta tillbehör som pommes, där gratis påfyllning ofta ingår i priset (aka "bottomless baskets").

8) Godis är billigt. Helt otrolig billigt faktiskt. De flesta producenterna tar fram säsongssmaker som sedan reas ut nästintill gratis.Mat som marknadsförs som nyttig, exempelvis livsmedelsbutiken ”Wholefoods” är betydligt dyrare.

9) Vitamin water, kokosvatten, smoothies och liknande ”hälsodrycker” säljer som smör.

10)  LCHF inte lika stor grej som i Sverige, mer fokus på ”low fat” överlag. 

11) Regelverket kring hälsopåståenden verkar inte vara lika stängt reglerat som i Sverige, om man säger så.

12) Flinghyllan är otrolig, kryllar av dessertliknande produkter. En av de mest populära är (jag skojar inte) chocolate chip cookies i miniformat. 

13) "Innehåller äkta socker" är ett starkt säljargument som signalerar kvalitet då det innebär att produkten inte innehåller high fructose corn syrup. 

14) Portionerna är större. Jag äter nästan alltid upp maten när jag ute men det går oftast inte här. 

15) Personalen blir otroligt förvånade och ibland direkt förolämpade om man väljer att inte ta med sig resterna hem i en ”doggy bag”. 

 

Flingor

 

Cheesecake

 

Sedan är matkulturen även fantastiskt på många vis. Det finns ett så stort utbud av mat från hela världen och tillgängligheten är väldigt praktisk och bekväm. För ett mat-freak som jag är det även väldigt trevligt att maten har en given och central plats.

 

/Sierra de Goldsmith

Leg. dietist 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna