flaggausa.png

Hälsotrender i USA 2015

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Vad är inne i USA i matväg? Sierra rapporterar från Kalifornien. 

Skribent: Sierra de Goldsmith

Efter en drygt 3 veckor lång semester i Los Angeles och San Francisco har jag samlat på mig lite reflektioner om aktuella trender och attityder kring kost. Jag är väldigt intresserad av matkulturen på de platser jag besöker så det faller sig naturligt att jag uppmärksammar allt som har med mat att göra när jag är på resande fot. På många sätt utgör USA en spegling av de trender som sedan kommer hit till Sverige, så man skulle kunna säga att det även har ett visst predicerbarhetsvärde i att snoka i amerikanernas förhållande till kost och näring. Det kan ge eventuellt oss en hum om det som komma skall, helt enkelt.  Så vad la jag märke till?  

 

Kaloritabeller i menyerna

Det råder stort fokus på att gå ut med information om framför allt kaloriinnehållet i maten man äter. Detta märks i reklam, mataffärerna, på produkterna men även i restaurangerna där väldigt många (främst snabbmatsställen) skriver ut kaloriinnehållet i menyn för att hjälpa konsumenten göra ett hälsosamt val. 

 

Food everywhere 

Mat är EXTREMT lättillgängligt i Kalifornien. Något som jag tyckte var intressant var att det även var lätt att hitta hälsosam mat (men inte lika lätt som skräpmat eller Starbucks, givetvis), något som troligen är väldigt specifikt för just västkusten. 

 

Chia, glutenfritt, acai

Så kallade "superfoods" är fortfarande inne. Såg många färdigförpackade produkter där dessa ingredienser ingår. Även trenden glutenfritt håller i sig. 

 

 

Nyttig mat = bränsle

Tittar man på reklam för "onyttig" respektive "nyttig" mat i Kalifornien så lägger man snabbt märke till att man oftast inte talar om den nyttiga maten som god eller en sensorisk upplevelse, utan som ren bränsle för en hälsosam kropp. Den onyttiga maten klär man gladeligen i reklam som insinuerar att själva ätandet kommer ge en sensorisk tillfredsställelse. Det här ser man i Sverige också, men inte i samma utsträckning. 

 

 

Läsken...

Det dricks extremt mycket sötade drycker och det finns ett stort fokus på att dricka någpt smaksatt till maten. Läsken är billig och ofta ingår "free refills" om du äter på ett snabbmatshak (inte sällan gller samma devis för pommes). Är du på restaurang fyller personalen istället på glaset kontinuerligt vilket gör det omöjligt att veta hur mycket man fått i sig totalt. Förr fick man ofta ett glas vatten när man satte sig vid bordet och beställde in annan dryck sedan, men i och med torkan som råder i Kalifornien har man slutat servera vatten om inte kunden explicit frågar om det. Undrar hur det har påverkat läskkonsumtionen?

 

Eko, lokalt, djur som inte äter djur

Det råder fortfarande ett stort fokus på att äta närodlat och ekologiskt, ofta i tron om att det är näringsmässigt fördelaktigt men även med en etisk ståndpunkt. Det verkar även vara viktigt att djuret man äter har ätit "bra" mat. Det har länge varit populärt med "grass fed" nötkreatur exempelvis, men nu ser man skyltar om att kycklingen är uppvuxen på en "vegetarian diet". Det här ser jag som lite märkligt, det är ju inte nödvändigtvis den bästa dieten för djuret utan helt enkelt något som får konsumenten att känna att hen äter något bra.  

Avslutningsvis vill jag förtydliga att det här endast var en kort summering av några av de observationer jag gjort under min resa och är absolut inte något heltäckande bild av hur USA ser på mat, näring och hälsa rent generellt. USA är ett stort land med stor mångfald som inte går att fånga genom att resa till två storstäder på västkusten, men förhoppningsvis var det ändå av intresse att läsa om mina personliga observationer i Kalifornien.  

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna