glassen.png

Energiinnehållet i några vanliga glassar

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Gillar du glass? Det är få personer som skulle svara nej på den frågan. Men varför är glass så gott? Behöver du begränsa intaget och spelar det roll vilken glass du väljer i frysdisken? Veckans inlägg guidar dig rätt.  

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

varför är glass så gott?

En förklaring till glassens popularitet är att kombinationen av just socker och fett är otroligt aptitlig. Kylan addera en unik egenskap som är spännande och upplevs som uppfriskande. Temperaturen gör dessutom så att glassen inte upplevs lika söt som en likvärdig produkt i rumstemperatur hade gjort. Testa att äta varm, smält glass så ska du få erfara hur glassen plötsligt blir kväljande söt och sliskig.

Dessutom har vi genom inlärning gjort kopplingen mellan glass och fest, det går ju nästan inte att låta bli på bra humör när man pratar glass.  Tänk bara på hur hårt hjärtat slog när du hörde glassbilen som barn och hur ofta en glass inneburit att något positivt inträffat.  Vi är betingade till att älska glass helt enkelt!

 

bör DU BEGRÄNSA INTAGET AV GLASS?

Glass innehåller väldigt lite av de näringsämnen kroppen behöver, men samtidigt en hög andel socker, fett och kalorier. Det är alltså ett livsmedel med låg näringstäthet men hög energitäthet. Kombinationen av dessa faktorer gör glass till en produkt som är tilltalande i smak, samtidigt som den inte bidrar med någon direkt näring.

Flertalet studier har visat att livsmedel med den här typen av näringsprofil inte mättar lika bra som näringsrika livsmedel. I vanliga fall styr din kropps aptitreglering ditt intag/din förbrukning på ett sätt som gör att du för det allra mesta är viktstabil. Äter du en hög andel av glass, eller liknande produkter (godis, läsk, bakverk, chips, kakor) så kan denna reglering rubbas och resultatet är att du kommer ha lättare att äta utöver din energiförbrukning och således gå upp i vikt.  

Givetvis är det ditt totala intag av energi och näring över tid som spelar roll för vikten och hälsan.  En glass då och då behöver därför inte vara förödande för vikt och hälsa om du gör bra val i övrigt. Själen ska ju ha sitt som det heter, och det finns faktiskt utrymme för att ibland äta lite "onyttig" mat. Livsmedelsverket rekommenderar att du håller nere konsumtionen av socker- och energirika men näringsfattiga livsmedel till max 10% av ditt totala energiintag. Har du ett energibehov på 2000 kcal kan alltså 200 av dem komma ifrån just onyttiga livsmedel och resterande bestå av bra, näringsrik mat. 

Om glassätandet blir mer regel än undantag eller om du redan kommer upp i din ranson av onyttighter från annat håll kan det vara en god idé att minska antalet glasstillfällen och/eller bli medveten om energiinnehållet i de olika glassarna, framförallt om du försöker minska i kroppsvikt. 

 

ENERGIINNEHÅLLET VARIERAR

Här kommer information om kaloriinnehållet i några vanliga styckglassar. Som du ser varierar detta stickprov mellan 26- 400 kalorier. Titta efter energiintaget för att bli medveten om vad du stoppar i dig, när du sen gjort ditt val, njut av glassen.

Uppgifterna är hämtade från GB:s produkthemsida, Ben and Jerrys produkthemsida samt livsmedelsverkets livsmedelsdatabas. Glassarna är rangordnade efter kaloriinnehåll i stigande ordning. 

 

Hur mycket energi innehåller glassen?

Glass

Kcal/glass

 

 

Calippo Shots Lemon & Cola

26

Piggelin

55

Twister

70

Calippo Cola

90

Solero Exotic

107

Panda Lakrits

160

Sandwich

180

88:an

190

Cornetto Jordgubb

200

Nogger Classic

201

Marabou Schweizernöt

205

Tofuline Päronpinne

214

Cornetto Classico

230

Magnum Black

237

Cornetto Peanut Butter Love

245

Magnum Yoghurt Fresh

250

Magnum Strawberry White

250

Magnum White

258

Magnus Classic

260

Magnum Pink

276

Magnum Mandel

280

Ben & Jerrys Chocolate Fudge Brownie (150 ml bägare)

290

R-Ice Vanilj & Choklad

297

Tofuline Toffee

309

Ben & Jerrys Strawberry Cheesecake (150 ml bägare)

310

Ben & Jerrys Cookie Dough (150 ml bägare)

320

Ben & Jerrys Cinnamon Buns (150 ml bägare)

335

Daim Strut

340

Daim Strut Choklad

347

Tip Top

370

Ben & Jerry Peanut Butter Cup (150 ml bägare)

400

 

När du köper kulglass kan näringsinnehållet variera stort. Det är då ett mer energisnålt val att välja sorbet jämfört med gräddglass samt att skippa tillbehör som marshmallows, kolasås, våffelstrut, grädde och strössel om du försöker hålla nere på ditt dagliga kaloriintag.

 

Men jag vill inte gå ner i vikt!

Har du ingen önskan om att gå ner i vikt och/eller äter onyttigt väldigt sällan behöver du inte tänka på energiinnehållet när det gäller val av glass. För en person som har svårt att öka i vikt så kan en extra glass till och med vara ändamålsenlig!  

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist

Leg. dietist

 

KÄLLOR

GB

Ben and Jerrys

Livsmedelsverket

/Sierra de Goldsmith

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna