Vad står egentligen nyckelhålsmärkningen för?

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Nyckelhålsmärkningen används för att hjälpa individer göra bättre val när de handlar mat ute i butiken. Men vad står egentligen märkningen för?

Skribent: Sierra de Goldsmith

Nyckelhålsmärkningen

För att ett livsmedel ska få märkas med nyckelhålet ska det uppfylla en rad regler. Generellt sett handlar det om att nyckelhålsmärkta produkter ska uppvisa en lägre halt av salt, socker, mättat fett och en högre mängd kostfibrer och fullkorn är motsvarande produkter utan märkningen.

 

Var livsmedelgrupp för sig

Kraven skiljer sig åt något gällande vilken livsmedelsgrupp man tittar på, bröd jämförs med bröd och korv med korv exempelvis eftersom näringsinnehållet mellan olika livsmedel skiljer sig åt betydligt. All (färsk) frukt, grönsaker, magert kött och fisk får märkas med Nyckelhålet. Även bröd, mejeriprodukter, flingor, olja och färdigrätter som uppfyller kraven får märkas. 

 

producenten som bestämmer

Det är producenterna som använder Nyckelhålsmärkningen som ansvarar för att reglerna följs. Märkningen är frivillig och helt kostnadsfri. Det innebär att bara för att ett livsmedel saknar märkningen så innebär detta inte per automatik att produkten inte uppnår märkningens standard. 

 

Nyckelhålet på restaurang

Nyckelhålet finns även på vissa restauranger, där enskilda måltider kan ansöka om att få bära märkningen. 

 

Vad baseras nyckelhålet på?

Reglerna för märkningen utgår från den vetensakliga evidens som finns kring sambandet mellan mat, matvanor och hälsa. På grund av en alldeles för okritisk medial tolkning av nya rön, dieter och kostråd kan det utåt sett verka som om det råder osäkerhet på vilken mat som är bra för hälsan och som om råden ofta ändras. I verkligheten är råden underbyggda och har inte ändrats drastiskt under de senaste åren. De råd som livsmedelverket går ut med till befolkningen, där nyckelhålet ingår, har genomgått kritisk granskning och är byggd på den senaste samlade forskningen på ämnet. 

 

 

Läs mer på ämnet på livsmedelsverkets hemsida. Se även deras nyckehålsmärkta vegetariska recept!


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna