Rotfrukter

10 sätt att förbättra dina matvanor

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

På grund av dagens hälsohets och medias endimensionella framställning om vad som är "nyttigt" är det lätt att missa skogen för alla träd. Här kommer därför 10 hälsotips som faktiskt kan göra skillnad. 

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

1) Ät mer grönsaker, minst 500 g om dagen. Grönsaker mättar bra och bidrar med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Epidemiologisk data visar att de som äter minst 500 g frukt och grönt per dag har bättre hälsovärden. Samma effekt verkar inte uppnås via tillskott, utan det är själva maten som har de hälsobringande effekterna. (1)

2) Drick inte sockersötad läsk. Vatten är den bästa törstsläckaren, men även lightläsk kan drickas då och då utan att ha några negativa hälsoeffekter bortsett från kolsyrans effekt på emaljen. Sockrad läsk ökar risken för övervikt och fetma markant då det tillför söt smak och mycket energi men ingen mättnad. (2)

3) Minska den inaktiva tiden, rör dig ofta i vardagen inte bara när du bedriver "träning". Att sitta still länge är inte bara påfrestande för muskler och leder utan påverkar oss negativt metabolt (3). Variera därför gärna mellan att stå och sitta på jobbet exempelvis och rör på dig hellre lite men ofta än sällan och länge. 

4) Planera dina måltider redan på söndag kväll, testa att göra en meal-prep om det passar dig. Då minskar du sannolikheten för att behöva hitta "nödlösningar" när energin dippar. 

5) Ät mindre bakverk, glass, chips och godis. En stor andel av den energin vi sätter i oss kommer från dessa näringsfattiga och aptitretande produkterna som visat sig ha en negativ effekt på hälsan och försvårar viktkontroll. (4) 

6) Ät fisk minst 2 gånger per vecka, men gärna oftare. En av de gångerna får gärna vara i form av fet fisk som lax, sill, makrill eller sardiner. Ett tips är att använda fisk som pålägg, perfekt snabblunch, frukost eller mellanmål. Du behöver alltså inte äta fisk som en middag nödvändigtvis, bara du får i dig den! (5)

7) Laga mer vegetariskt hemma. Baljväxter, grönsaker och gryn är fullproppade med näring, fibrer och smak. Vetenskapen visar att de som äter mycket vegetabilier har en ökad sannolikhet för ett långt , friskt liv. Det behöver dock inte vara allt eller inget, ät kött ibland, fisk ibland och vegetariskt ibland så kommer du långt. 

8) Drick mindre alkohol. Alkohol har en negativ effekt på hälsan, fram för allt när det intas stora kvantiteter på en och samma gång. Alkohol är ett energirikt näringsämne i sig (7 kcal/g) och intas ofta tillsammans med kolhydratrik dryck och fet mat. Dessutom ökar sannolikheten att du äter mer än du hade gjort nykter när du är berusad då hämningar släpper. (2)

9) Småät mindre. Ät inte kontinuerligt utan dela upp maten på måltider där du faktiskt tar dig tid att sitta ner och äta. Många av oss är hungerrädda, men det är absolut inte farligt att bygga upp en aptit innan du äter. Hunger är dessutom bästa kryddan :) 

10) Ät allsidigt. Försök inte hitta superlivsmedlet eller det perfekta kostschemat att äta dag ut och dag in. Gör inte listor med vad som är bra respektive dålig mat. All mat vi äter innehåller en blandning av näringsämnen och genom att följa principen "lite av allt" får du i dig allt du behöver och minskar risken för att det blir för mycket av något ämne. Kroppen mår bra när vi håller oss undan ytterändarna, ett extremt intag av något livsmedel är alltså inte fördelaktigt. Ta ris som exempel, det är ett bra livsmedel men äter vi för stora mängder får vi i oss för mycket arsenik. Givetvis gäller devisen att majoriteten av den mat du väljer ska vara näringsrik, men det finns alltså utrymme för en dessert, ett glas vin eller en portion pommes någon gång ibland. Genom att tillåta dig att äta utrymmesmat då och då minskar dessutom risken för att du ska frossa i dig ofantliga mängder av glass när du befinner dig i ett sårbart läge. Ät mat!

 

 

/Sierra de Goldmsith, leg. dietist

 

Källor: 

1) Livsmedelsverkets kostråd frukt och grönt

2) Skitmat - vad det är, varför det gör dig fet och varför du fortsätter att äta det. 

3) Studie inaktivitet

4) Livsmedelsverkets kostråd utfyllnadsmaten

5) Livsmedelsverket kostråd fisk 

 

 

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna