Knäckepizza

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Gör pizza på knäckebröd, gott, snabbt och nyttigt!

Skribent: Sierra de Goldsmith

Knäckebröd, ett svenskt och fiberrikt livsmedel

Knäckebröd härstammar från Sverige och är just ett jäst, hårt bröd som bakats sedan 500-talet. Traditionellt har det bakats på råg i rund form med ett hål i mitten som det hängdes upp i på torkstänger. Idag görs knäckebröd i alla möjliga former och även på andra sädesslag. Det är en vanlig exportprodukt, men är fortfarande vanligast i Svenska hushåll där hela 85 % av alla svenska hem har knäckebröd hemma. Ungefär 4 kg knäckebröd äts per person i Sverige per år. Knäckebröd är en bra källa till fiber och är praktiskt tack vare dess långa hållbarhet.

  

Knäckepizza, oväntat gott!

Nyligen upptäcktes att det går att göra pizza av knäckebröd, en revolutionerande idé om du frågar mig! Botten blir inte hård som knäckebröd är i "vanlig" form, men inte heller degig som en panpizza utan lite seg i konsistensen på ett behagligt sätt. Det går snabbt och går att variera i det oändliga. Funkar bra att dela på som förrätt eller att äta som huvudrätt tillsammans med en god sallad. Fräscht, enkelt och gott. Bra snabbmat, helt enkelt!

Idag finns även färdigmonterade knäckepizzor till försäljning i butik, men jag uppskattar att göra min egen topping så det blir precis som jag vill ha det. 

 

Recept

1. Ett stort runt knäckebröd (jag använde Leksands surdegsknäcke)

2. 2 dl tomatsås (eller koka din egen av krossade tomater, tomatpuré, oregano, balsamvinäger, nypa socker/stevia och salt), alternativt kan du använda salsasås eller pesto.   

3. Valfri topping (kan varieras i det oändliga! Men champinjoner, paprika, rödlök, vitlök, oliver, soltorkad tomat, tonfisk, tacokryddad färs/sojafärs, majs, kebabkött/oumph är gott).

4. Valfri ost (riven ost, fetaost, mozzarella eller chevré exempelvis).

5. Eventuell färsk topping: Förslagsvis ruccolatsallad, avokado, räkor, musslor, olivolja, vitlökssås, crème fraiche eller pesto. 

 

GÖR SÅ HÄR

1. Lägg knäckebrödet på en bakplåt med bakplåtspapper. Bred över tomatsås. 

2. Lägg på valfri fyllning. Smula över ost.

3. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min. Ta ut, och toppa eventuellt med din kalla toppig. Klipp i bitar med en sax och njut omgående!

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna