fastfood2.jpg

Nyttig snabbmat

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Tips på nyttig och snabb mat!

Skribent: Sierra de Goldmsmith

Vardagarna är hektiska för många av oss. Givetvis vore det optimala om vi tilläts sakta in och kunde prioritera tid till att laga och äta mat. Men verkligheten ser inte ut så för de flesta, vilket allt för ofta leder till "nödlösningar" som inte alltid är så hälsosamma. En pizza istället för lagad middag flera dagar i veckan eftersom du jobbar sent är inte optimalt för hälsan, helt enkelt. Däremot behöver du inte tillreda avancerade långkok mitt i veckan, utan det finns sätt att få i sig bra mat snabbt när orken eller tiden tryter. Här kommer några tips!

Kombinera dina rester

Spara dina rester, även när det som blir över inte utgör tillräcklig mängd mat för en komplett måltid. När du behöver fixa en snabb lunchmatlåda eller äta direkt efter jobb/träning slänger du samman dina rester eller kombinera det du har med exempelvis keso, knäckebröd, en frukt eller morotsstavar. Våga testa nya kombinationer, kanske upptäcker du en ny maträtt på köpet? En liten bit kycklingfilé, en näve bönor, en klick keso, reser från en sallad och en skiva rågbröd toppat med svartpeppar blir en helt gudomligt god middag!

Gör en wrap

Köp hem fullkornstortilla och ha i frysen. Perfekt att fylla med det du har i kylen. En bit lax, kokt ägg, kalkon, keso, grönsaker och överblivna röror/såser är exempel på sådant som gör sig gott i wraps. Jag gillar att ha frusna vego-bitar (som oumph exempelvis) i frysen som jag snabbt kan steka tillsammans med de grönsaker jag har i kylen (paprika, kål eller lök exempelvis) och lite tacokrydda. Det här serverar jag i en wrap med en rejäl klick kvarg, gott, snabbt och nyttigt!

Bönor som bas

Bönor på burk eller egenblötlagda och kokta som du frusit in är en riktigt näringsrik nödlösning. Bönor är s kallad allt-i-allo livsmedel då de innehåller riktigt mycket näring (som grönsaker), bra kolhydrater (som rotfrukter eller fullkornsprodukter) samt protein. Komplettera med krossade tomater eller kokosmjölk för en snabb och god soppa, eller använd som bas i en sallad. Perfekt att fylla skafferi/frys med då de håller otroligt länge!

Omelett

Ägg innehåller i princip alla näringsämnen som är essentiella för människan. Dessutom smakar de gott och går att variera i det oändliga. Använd slattar av grönsaker och släng ihop en snabb omelett.  Svårt att få till en fin omelett? Satsa på äggröra!

Fisk på burk 

Köp hem tonfisk i vatten, makrill i tomatsås eller sardiner på burk för att snabbt kunna ta fram n bra proteinkälla att slänga i sallad, ha som pålägg/innehåll i wrap eller toppa en omelett med. All halvfabrikat är inte dålig mat! Eftersom vi svenskar generellt sett äter för lite fisk är det här ett suveränt sätt att öka sitt intag. 

Matig macka

Ha en bra, fiberrikt och osötat bröd i frysen (gärna med hela korn) som du kan plocka fram och göra en middag av. Bygg mackan på höjden med exempelvis hummus, ägg, kalkon, keso, kyckling, lax eller skaldjur. Komplettera gärna med en näve grönt!

Gröt med protein

Koka upp havregrynsgröt enligt förpackningens anvisningar, blanda sedan i en skopa proteinpulver, rör om och värm en stund till. Toppa med ett berg av frusna bär och komplettera exempelvis med en knäckemacka med kokt ägg. 

Frukostmat plus grönsaker

Även annan frukostmat än gröt kan ge dig den näring du behöver på dygnets övriga timmar. En rejäl skål med yoghurt/kvarg/fil, musli, frukt och grönsaksstavar är ett exempel. Eller varför inte steka steka upp lite bananpannkakor? Se bara till att få med protein och frukt/grönsaker!

Take-away 

När det krisar ordentligt eller du är ute på vift finns det ur ett näringsperspektiv även bättre val att öra gällande utemat och take-away. Mer om det en annan gång! 

 

 /Leg. dietist, Sierra de Goldsmith

 

 

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna