tofu.png

Lär dig äta mer vego: Tofu med mangosalsa och kokosris

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Lär dig äta mer vego: Tofu med mangosalsa och kokosris

Ett perfekt recept till dig som försöker äta mera grönt till vardags!

Vi Svenskar äter som grupp i dagsläget för mycket animalier och för lite vegetabilier för att det ska vara hälsosamt för oss och vår miljö. Alla behöver inte leva ett helt veganskt liv, men genom att anamma en mer flexibel attityd till vad som är på tallriken och se till att du varierar proteinkällan kan du göra stor skillnad.

Testa att laga vegetariskt/veganskt en kväll i veckan till att börja med och se hur det känns. Kanske kommer du upptäcka en ny paradrätt? Här kommer ett recept för att hjälpa dig på traven som både är näringsrikt, snabblagat och gott.

 

Ingredienser (4 portioner)

  • ca 600 g fast naturell tofu (finns i vanliga mataffärer alternativt asiatiska livs)
  • 2 st broccoli
  • 4 portioner valfritt ris
  • 1 burk kokosmjölk
  • 250 g mango (fryst och tinad eller färsk)
  • 1 st chilifrukt
  • 1 st avokado
  • 1/2 rödlök
  • 1 tomat
  • 1 st lime
  • 1 tsk Sojasås
  • 1 tsk hotsauce/sriracha
  • 1 tsk sweet chilisås
  • Olja att steka i
  • Sesamfrön 

 

Gör så här

1) Skär tofun i tunna skivor och placera på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Blanda samman soja, hotsauce och sweet chili och pensla blandningen på ena sidan av tofuskivorna, häll sedan över lite sesamfrön. Ställ i ugnen på 200 grader i ca 30 min. Ta ut plåten efter halva tiden och vänd på tofuskivorna och pensla andra sidan med såsen. De ska bli gyllene men inte brända, så håll koll!

2) Koka riset enligt paketets anvisningar, men istället för att addera den angivna mängden vatten häller du i kokosmjölken och fyller på med den mängd vatten som behövs för att det totalt ska bli rätt mängd vätska. Se till att använda låg värme och att kolla till riset och eventuellt röra om i kastrullen om det bränns vid.

3) Blanda samman kuber av mango, tomat, avokado och en finhackad rödlök och chilifrukt till en salsa. Pressa över lite limesaft. 

4) Stek broccolibuketter snabbt i lite olivolja.

5) Klart! Ät tofun med kokosriset, broccolin och mangosalsan.

Hoppas det smakar!

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna