Blomkål på 3 sätt

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Nyfiken på blomkål? Jag visar dig hur du tillreder blomkålsris, blomkålsmos samt gör världens godaste blomkålspizzabotten. Jag lovar, det är godare än vad det låter!

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

but why?

De flesta svenskar får i sig för lite grönsaker. Genom att byta ut traditionella kolhydratskällor som pasta och ris till grönsaker får man på ett enkelt sätt i sig de där hälsosamma grönsakerna. Det här innebär inte att du behöver sluta äta potatis, ris och pasta helt, men kanske hade det legat i ditt bästa (hälso)intresse att testa att byta ut dem till grönsaker ibland? Ytterligare en effekt av att byta ut kolhydratsdelen mot exempelvis blomkål är att du sänker energidensiteten i maten, du får alltså i dig mindre mängd kalorier för samma volym mat vilket innebär att du kan äta en större portion. Dessutom är blomkål ett gott livsmedel som går att variera i det oändliga!

 

blomkålsris

Ingredienser: 

 • 1 stort blomkålshuvud
 • Salt

Gör så här: 

1) Riv blomkålen på den grövsta sidan av rivjärnet.

2) Släpp ner kornen i lättsaltat, kokande vatten i cirka 15 sekunder.

3) Häll av i durkslag och servera direkt!

 

BLOMKÅLSmos

Ingredienser: 

 • 1 stort blomkålshuvud
  1  tsk Salt
  1 krm Vitpeppar
  2 msk smör (eller olivolja)
 • Valfritt: skvätt grädde/havregrädde eller färskost

Gör så här: 

1) Ansa blomkålen och bryt i buketter. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Ta upp och placera i en separat bunke. Spara en del av kokvattnet!

2) Med en stavmixer, mixa blomkålen med smör, salt och peppar till ett jämnt mos. För att få rätt konsistens, tillsätt lite av kokvattnet eller tillsätt en en skvätt grädde eller färskost. Smaka av och krydda eventuellt mer. 
 

BLOMKÅLSpizzabotten

Ingredienser (1 pizza): 

 • 300 g blomkål
  1 dl äggvita
  2 tsk fiberhusk
  1 msk mandelmjöl
  Valfria kryddor: timjan, oregano, vitlök, chili, paprika, örtsalt, peppar

Gör så här: 

1) Ställ ugnen på 200 C.

2) Mixa blomkål i en matberedare tills den är helt grynig  konsistensen. Häll ut allt på lite hushållspapper och försök pressa ut överbliven vätska. 
3) Blanda i övriga ingredienser samt kryddor och gör en stor degklump av röran. Kavla sedan ut degklumpen tills den är ca 2 cm tunn och placera  på en bakplåtsklädd ugnsplåt. 
4) Förgrädda mitt i ugnen i ca 20 min. Ta sedan ut din botten och toppa med valfria ingredienser som tomatsås, pesto, kött, fisk och ost. Ställ in i ugnen i ytterligare 10 minuter, ta ut och är tillsammans med en fräsch sallad. 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna