plättarhuvudbild.png

Proteinrika kesoplättar

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

För varmt för grötfrukost? Testa dessa fräscha och proteinrika kesoplättar!

Skribent: Sierra de Goldsmith

Att vi är vanemänniskor är det ingen tvekan om och som du kunde läsa i förra veckans inlägg så är det en rimlig funktion av hjärnan. Det kräver helt enkelt mindre energi och gör oss mer effektiva. Samtidigt förgyller variation livet och det är hälsosamt att då och då ändra om sin tillvaro.

Frukost är ett tydligt exempel på en vana som de flesta av oss har svårt att avvika ifrån. Vi är känsliga för att äta samma middagsmat för ofta, men för många kan frukosten kan vara identisk i flera år utan att man tröttnar. Kanske har det att göra med att vi är tröttare med ett större tunnelseende på morgonen, eller att vi mår lätt illa och därför vill äta någonting bekant? Det behöver inte vara något problem att äta samma frukost (om du väljer en relativ näringsrik sådan), men för sakens skull kan det vara uppfriskande att testa lite nytt ibland. 

Här kommer därför ett recept på enkla och snabbstekta kesoplättar som ett alternativ till din vanliga frukost. Kanske kan du tänka dig att testa dem imorgon till söndagsfrullen? Det går även bra att steka upp ett gäng plättar och spara i kylen ett par dagar. De är goda både kalla och varma. Jag gillar att servera mina med frukt, bär och sockerfri sirap, men här kan du låta fantasin flöda!

 

Ingredienser (1 portion, ca 5 plättar)

  • 1 st ägg
  • 250 g keso
  • 1,5 msk fiberhusk (binder samman plättarna)
  • 2 msk vatten

Gör så här

1. Mixa samman samtliga ingredienser med en stavmixer. Låt smeten stå och "svälla" i ca 5 min.  

2. Klicka ut smeten till valfritt stora plättar i en stekpanna med lite matfett (exempelvis kokosfett, flytande margarin eller smör).  

3. Stek på svag värme i ungefär 5 minuter eller tills plättarna börjar se gyllene ut på undersidan, vänd och upprepa. 

4. Servera exempelvis med banan, färska bär, kokosflingor en klick yoghurt, honung, vanlig/sockerfri sirap eller jordnötssmör! 

 

Näringsvärde, hel sats plättar stekt i 1 tsk kokosfett (utan tillbehör)

  • Energi: 355 kcal
  • Protein: 37 g 
  • Kolhydrater: 6 g 
  • Fett: 21 g 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna