kaffe.jpg

Är kaffe vätskedrivande?

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Är kaffe verkligen vätskedrivande, eller är det en långlevad myt?

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

koffein - en prestatonshöjare 

Kaffe innehåller koffein, ett av de få kosttillskotten som vetenskapligt visat sig vara prestationshöjande. Koffein (trimethylxanthine) är nämligen ett bioaktivt ämne som verkar centralstimulerande och gör dig piggare och höjer koncentrationsförmågan. Koffein är naturligt förekommande i bland annat kaffebönor, guarana, téblad och kakaobönor. Inom industrin säljs det i form av kaffe, te, choklad, energidrycker och piller. 

 

Åsikter v.s vetenskap

Få livsmedel som kaffe har varit så omdebatterat gällande hur "nyttigt" eller rent av "farligt" det är. Slutsatsen av det vetenskapliga underlag som finns är emellertid att det verkar ha främst positiva effekter på hälsan. Ett undantag är att koffein kan ha en negativ effekt på sömnen. Så länge jag kan minnas har dock kaffets effekt på vätskebalansen varit en av de potentiellt negativa aspekter som lyfts i samband med diskussioner om kaffe och koffein. Hur påverkar egentligen kaffe och koffein vätskebalansen?

 

Kaffe och vätskebalansen

I motsats till den vanliga varningen som förmedlas om att kaffe och koffein är vätskedrivande så visar den sammanfattande bilden av vetenskaplig litteratur på området att detta inte stämmer. Kroppen bildar extra urin i samband med intag av koffein, men detta innebär ändå att vätskebalansen efter intag kommer vara positiv och inte negativ. Du behöver alltså inte bry dig om koffeins eventuella vätskedrivande effekter om det intas i form av kaffe. 

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist

 

Källor: 

http://traningslara.se/koffein-ett-tillskott-som-fungerar/

Armstrong LE. Caffeine, body fluid–electrolyte balance, and exercise performance. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2002;12: 189–206.

Bruce M et al. The psychopharmacological and electrophysiological effects of single doses of caffeine in healthy human subjects. Br J Clin Pharmacol. 1986 Jul;22(1):81-87.

 

 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna