tomatsoppatofu.JPG

Mustig tomatsoppa med tofukrutonger

Publicerat: av Sierra De Goldsmith Taggar: Kost Näring Recept Vegan vegetariskt

Välkomna hösten med en värmande soppa med en proteinrik och spännande topping – tofukrutonger!

Skribent: Sierra de Goldsmith

Vad passar bättre än en god soppa för att välkomna hösten?

Den här lyxsoppan kräver lite extra kärlek i köket, men utförandet är enkelt och det mesta sköter sig självt i ugnen. Den mustiga soppan serveras med ett lite annorlunda, proteinrikt tillbehör - tofukrutonger! Dessutom ingår vita bönor i soppan, som när dom mixas bildar en krämig och tjock konsistens, en nyttig "redning" helt enkelt. Receptet lämpar sig mycket väl som matlåda, så passa på och laga en dubbel sats!

Nyttigt, smakrikt och perfekt bränsle för dig som tränar.

 

För alla?

Soppan är gjord helt utan animalier och passar därmed både köttätare, vegetarianer och veganer. Den är således fri från allergenerna ägg, mjölk men även nötter och gluten. OBS - kontrollera innehållet i tofun och buljongtärningen. 

 

 

Mustig tomatsoppa med tofukrutonger

Ingredienser (ca 6 port): 

  • - 250 g fast tofu, gärna en rökt eller smaksatt tofu (jag använde "Tofu Rosso"). 
  • - 500 g körsbärstomater
  • - 2 medelstora morötter
  • - 2 x 400 g krossade tomater av god kvalitet  
  • - 3 vitlöksklyftor
  • - 1 gul lök
  • - 1 burk avsköljda vita bönor
  • - 1 kruka färsk basilika, grovhackad
  • - ca 1,5 msk olivolja 
  • - 1 grönsaksbuljongtärning
  • - Salt, peppar, chili, balsamvinäger

 

Gör så här: 

1) Ställ ugnen på 190 grader. Skölj av tofun och skär i små kuber. Ställ tofukuberna på en bakplåtsklädd plåt i ugnen i ca 10 minuter, ta sedan ut dem och vänd på dem och låt dem stå i ugnen i ytterligare 10 min. De ska bli lätt gyllene. Låt stå till servering. 

2) Grovhacka lök och morot och lägg tillsammans med körsbärstomaterna i en ugnsform, häll över lite av olivoljan, 1 pressad vitlöksklyfta och 1/3 av basilikan. Ställ in i ugnen på i 20 min. Det här kommer frisätta massa smak!

3) Fräs resten av vitlöken och 1/3 av basilikan i olivolja. Häll på de konserverade tomaterna, buljongtärningen och späd med ca 4 dl vatten (du kan späda med mer vätska allt eftersom). Addera bönorna. Låt småputtra till grönsakerna i ugnen är klara.  

4) När grönsakerna i ugnen är klara, addera dem till soppan och mixa hela soppan slät med en stavmixer. Smaka av med balsamvinäger, salt, peppar och chili. Om du vill ha en tunnare soppa, späd med mer vatten.  

5) Strö över resten av basilikan och toppa med tofukrutongerna vid servering. Vill du ha en matigare måltid, addera ett gott surdegs- eller rågbröd med pålägg.

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna