marockansk.png (1)

Ät bättre del 1 – mer livsmedel, färre matprodukter

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

5 livsstilsförändringar som faktiskt spelar roll för din hälsa

Skribent: Sierra de Goldsmith

Välkommen till en serie av bloggposter där vi går igenom totalt 5 livsstilsförändringar som faktiskt har en stor effekt på din hälsa. Många fastnar i onödiga detaljer och missar skogen för alla träd när det gäller kost och hälsa, men vi hjälper dig bena ut vad som faktiskt är väsentligt och värt att lägga ner tid på. Givetvis ingår tips/recept på hur du ska gå tillväga rent praktiskt.

Den första av de 5 livsstilsförändringarna innefattar att göra ett skifte från att inhandla mer livsmedel och färre matprodukter.

 

Är naturligt alltid bättre?

Givetvis existerar det en gråzon här. All mat som känns "naturlig" är inte per definition bättre för din hälsa än något som känns "artificiellt". Men överlag så är högraffinerade, processade produkter ett sämre alternativ än att basera sin kost på huvudsakligen hela råvaror.

Anledningen är att det finns en myriad av matprodukter på marknaden som är oerhört aptitliga, ofta med ett högt innehåll av socker, mättat fett och salt. Dessa livsmedelsprodukter bidrar med väldigt lite näring och på grund av deras aptitlighet verkar vi ha svårt att sluta äta av dem i tid. Detta gör att de bli obesogena, alltså ökar sannolikheten att du går upp i vikt. Dessutom riskerar du att gå miste om flera näringsämnen om du endast äter näringsfattiga livsmedel. 

Exempel på matprodukter som kan kategoriserar som "skitmat" är chips, glass, kakor, kex, bakverk, friterat, fet snabbmat och sockersötad läsk. Även färdigmat/soppor/såser som innehåller mycket salt och fett kan klassas hit.

Matprodukter som i min mening inte har samma negativa effekt av hög energitäthet men låg näringstäthet är exempelvis krossade tomater, senap, tomatpuré, naturella mejeriprodukter, eller blandningar/såser med få ingredienser och där socker inte hamnar högt upp på innehållslistan. Smaksatt kvarg utan socker ser jag exempelvis inga bekymmer med.  

 

Bra råvaror

Exempel på råvaror som det är gynnsamt att basera sin kost på är opanerad fisk, kyckling, kött, bönor, linser, tofu, seitan, naturell oumph, naturella mjölkprodukter, kryddor där man inte tillsatt väldigt mycket socker och/eller salt, ägg, frukt, bär, ris, gryn och nötter. Pasta och bröd är helt okej produkter att äta då och då, men välj produkter av hög kvalitet. 

  

Tips på hur du kommer igång

Börja med att rannsaka ditt matintag, kylskåp och skafferi. Äter du redan mycket råvarobaserat? Toppen, då behöver du kanske inte göra någon större förändring. Det finns nämligen utrymme för att äta en del skitmat när du äter bra mat för det mesta, rör på dig  och har inte lider av en övervikt. 

Men upplever du att det blir lite för mycket raffinerat käk? Här är några tips: 

- Laga mer mat från grunden.  Det behöver inte ta särskilt mycket tid eller vara svårt! Testa exempelvis att koka egen linssoppa, göra pizza, koka din egna tomatsås och rulla  dina köttbullar. 

- Köp hel-/halvfabrikat men krydda själv. Testa oumph eller något annat intressant i frysdisken, men välj gärna den naturella versionen och smaksätt själv.

- Minska ditt intag av "skräp". Chips, glass, godis och kakor smakar bra, men är i stora mngder ogynnsamma för din hälsa. Köp hem mindre, så kommer du äta mindre! 

Behöver du lite mer hjälp på traven? Kolla in de här enkla recepten: 

Gör din egen granola

Gör in egen återhämtningsdryck

Vegetarisk sallad med halloumi 

Tre veganska recept

Marockansk kycklinggryta med råris (storkok)

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna