Semla på nytt sätt: möt (protein-)semmelvåfflan!
Publicerat: av Sierra De GoldsmithProteinrik kardemummavåffla med sockerfri mandelmassa och kesofluff som alternativ till den vanliga semlan. Annorlunda, men förvånansvärt gott!
Skribent: Sierra de Goldsmith
Jag har redan hunnit njuta av en vanliga semla och även smakat nyheten "prinsessemlan" och inför fettisdagen kommer jag definitivt äta en till semla i form av "hetvägg". Att äta vanliga bakverk då och då är verkligen inte ett bekymmer för dig som i övrigt äter bra och klarar av att göra små avstickare från din vanliga kost utan att helt hamna på sidospår.
Som du kanske lagt märke till här på bloggen är jag dock exceptionellt förtjust i god mat och smaskiga bakverk. I längden mår jag inte bra av att äta för mycket av de allra fetaste och sötaste godsakerna, så för att ändå stilla mitt sötsug tar jag ofta till kreativiteten och försöker "späda ut" mina vanliga fikastunder med lite mer hälsosam kreationer. Det är något som funkar väldigt bra för mig i mitt liv för att få balans, men alla är vi olika.
Hur om haver, här kommer en nyttigare variant av semlan som jag hunnit bli stormförtjust i redan! Har ätit den till frukost, som fika och även som komplement till torsdagssoppan.
Proteinrik kardemummavåffla med hemmagjord mandelmassa & kesofluff
Ingredienser (2 st våfflor, blir totalt 5 minivåffelsemlor)
Våfflan:
- 1 dl havregryn mixade till ett fint mjöl
- 1 dl äggvita
- 0,5 dl vassleprotein med vaniljsmak
- 1/2 tsk mald kardemumma
- 1 krm salt
- 1/2 tsk bakpulver
- 2 msk kvarg eller naturell yoghurt
- Smör, kokosolja eller dylikt till våffeljärnet
Mandelmassan:
- 3 msk mandelmjöl
- 1/2 övermogen banan (går att byta ut mot exempelvis stevia, men addera då lite extra mjölk)
- 1 tsk mandelmjölk (eller annan mjölk/mjölkdryck)
Kesofluff:
- 2 dl naturell keso
- 1 msk steviaströ
- 1 krm vaniljpulver (valfritt)
Garnityr:
Florsocker. Jag använde Sukrin melis, en sockerfri variant. (valfritt)
Gör så här:
1. Mixa havregrynen i en matberedare/med en stavmixer och blanda samman övriga ingredienser till våfflan. Smörj ett våffeljärn NOGA på både ovan och undersidan. Grädda våfflorna gyllenbruna.
2. Mosa bananen och blanda samman med mandelmjölet. Späd med mjölk till önskad konsistens.
3. Med en stavmixer, vispa keso och smaksättning fluffigt.
4. Servera individuella våffelhjärtan med en klick mandelmassa och en klick kesofluff, toppa med ett till våffelhjärta som "lock" och garnera förslagsvis med sockerfri (eller vanlig, du använder ju så liiiite!) florsocker.
Sugen på att göra en hel måltid av det? Då placerar du helt enkelt den ena våfflan på den andra, med klet mellan. Supergott!
Näringsvärde per "minisemla" (1/5 av hela satsen, matfett ej medräknat)
- Energi: 114 kcal
- Protein: 13 g
- Fett: 2 g
- Kolhydrater: 10 g
Hoppas det smakar!
/Sierra de Goldmsith, leg. dietist