sötpotatisugnsbakad.jpg

Sierras matlagningsskola: tillaga sötpotatis på 3 sätt

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Har du som så många andra fått dille på sötpotatis? Här får du tre förslag på hur du kan tillaga denna näringsrika knöl. 

Skribent: Sierra de Goldsmith

Sötpotatis är liksom potatisen, ett nyttig livsmedel som mättar bra. Den är lite sötare i smak än den vanliga potatisen vilket många gillar. Precis som med potatis går det att tillreda sötpotatisen på många olika sätt med diverse tillagningstider. Här kommer tre av mina favoritsätt att preppa sötpotatisen!

 

sweet potato fries eller klyft(söt)potatis 

Skölj och skrubba sötpotatisen och skär den sedan i klyftor eller fina strimlor. Placera på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och krydda med valfria kryddor. Jag gillar att använda en rökig paprikakrydda, salt, peppar och lite kanel. Ställ sedan in i ugnen i ca 20-30 min på 250 grader. Gott till bokstavligen ALLT. 

 

bakad Sötpotatis i microvågsugn

Det snabbaste sättet! Placera en avsköljd sötpotatis på en tallrik eller annan microsäker form. Stick små hål runt hela med en potatissticka eller gaffel. Ställ in i micron på högsta effekt i 8-10 min.

Sedan är den klar att äta, med eller utan skal! Du kan antingen skära den i skivor, gröpa ut innehållet och äta det som "mos" eller skära två jack i sötpotatisen, försiktigt dra isär och fylla den med valfria fyllningar. Jag gillar exempelvis att fylla min med en blandning av  pulled oumph, svarta bönor, majs och en klick creme fraiche. En annan favorit är tonfiskröra med selleri, tonfisk, kvarg, lök och senap. Mums! 

Kokt sötpotatis

Ett snabbt sätt att koka din sötpotatis är att skära potatisen i ca 5 cm tjocka skivor. Placera i lättsaltat vatten och koka i ca 12 minuter. Klar av avnjutas med valfria tillbehör! 

 

I vilken form tycker du att sötpotatis smakar som bäst? 

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna