sötpotatissoppa.png

Välkomna höstrusket med en sötpotatissoppa med kokos, ingefära och belugalinser

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Tröttnat på traditionell linssoppa? Testa denna sötpotatissoppa med belugalinser. Smakrik, vegansk och näringsrik!

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

The season of hearty soups

Hösten är en favoritårstid för mig. Det är vackert med fina färger, frisk luft och det är ännu inte för kallt för att njuta av långpromenader eller löpning utomhus. Dessutom älskar jag maten som är associerad med säsongen, som pumpa, äpple och rotfrukter. Jag blir alltid extra sugen på soppor, de värmer gott och är enkla att göra hälsosamma.

Den här soppan lagade jag när min veganska lillasyster var på besök nyligen. Den blev så god att jag kände att kände att jag bara var tvungen av att dela med mig av receptet till er! Den innehåller sötpotatis, äpple, ingefära, kokosmjölk samt en av mina favoritingredienser för tillfället: belugalinser

 

Vad är belugalinser?

Belugalinser är en baljväxt, som liksom andra baljväxter är fullspäckade med fibrer, vitaminer och mineraler. Dessutom innehåller de en hel del protein och är därför ett bra vegetariskt alternativ. 

Belugalinser är små, runda och svarta till utseende. Efter kokning blir de inte lika "mosiga" som exempelvis röda linser i konsistens, så de lämpar sig mycket väl i exempelvis sallader. Men de är även goda i grytor där de bidrar med lite tuggmotstånd. Namnet kommer från att de till utseende liknar rysk belugakaviar. Lyxigt värre!

Du hittar torkade belugalinser i din mataffär eller i hälsokosten. De tillagas genom att kokas i vatten i ca 20-30 min, sköljas av och sedan ätas direkt eller läggas i exempelvis en gryta. 

 

Halloweensoppa med sötpotatis, kokos, ingefära & belugalinser 

 

Ingredienser (ca 4 portioner)

  • 2 medelstora sötpotatisar, skalad och delad i mindre bitar
  • 1 medelstort äpple med skal, delad i mindre bitar
  • 2 stora morötter, skalade och delad i mindre bitar
  • 1 bit (ca 5 cm) färsk ingefära, skalad och grovt hackad i bitar
  • 2 dl kokosmjölk eller kokosgrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1-2 tsk röd currypasta
  • Vatten till önskad konsistens
  • 1,5 dl torkade belugalinser

 

Gör så här

1) Placera sötpotatis, äpple och ingefära i en kastrull. Låt allt täckas med vatten. Låt koka upp i ca 15-20 min eller tills potatisen är mjuk. 

2) Under tiden, koka belugalinserna i vatten enligt paketets anvisningar. 

3) När sötpotatisen mjuknat, tillsätt buljongtärning, röd currypasta och kokosmjölk. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer rödcurrypasta. Späd eventuellt med vatten för önskad konsistens. 

4) Häll av vattnet från belugalinserna och skölj under kallt vatten. 

5) Häll linserna i soppan och servera. Toppa eventuellt med lite kokosmjölk/-grädde, lite chili eller varför inte koriander? Servera gärna med ett grovt bröd med matigt pålägg som ägg, avokado eller keso. 

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna