marockansk.png

3 hälsosamma matvanor att inleda hösten med

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Sugen på att leva mer hälsosamt i höst? Anamma dessa matvanor så kommer du långt. 

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

Hösten: en nystart

Efter ledighet uppstår ofta en naturlig önskan om att leva "nyttigt" och att bli mer hälsosam i vardagen. Många av oss mår bra av rutiner och saknar dem efter en längre tids ledighet. Risken är att du går för hårt ut och gör för radikala förändringar, som tyvärr ofta inte är hållbara. Testa följande 3 tips för att hitta ett balanserat och hälsosamt ätande i höst. 

 

3 hälsosamma matvanor

 

1. Planera veckans måltider

Välj en dag i veckan, förslagsvis söndagar, då du planerar och inhandlar mat för veckans alla huvudmål. Det sparar tid, pengar och minskar risken för att du nödhandlar skräpmat när du är hungrig och trött efter en lång arbetsdag. Om du verkligen vill vara effektiv testar du en meal-prep, där du till och med lagar en del av maten i förväg. Ett förslag på en sådan meal-prep hittar du HÄR

 

2. Frukt eller grönt till varje mål

Se till att det ingår någon slags grönsak och/eller frukt till samtliga av dina måltider. Det ger dig mycket näring för lite energi och ett tillskott av antioxidanter, vitaminer och mineraler. Dessutom är det maten så mycket fräschare att äta och mer aptitlig att titta på. 500 g frukt och grönt per dag är ett bra riktmärke att satsa på, men ät gärna ännu mer. 

 

3.  Välj fullkorn

Välj oftast fullkorn och hela korn när du äter kolhydratskällor som pasta, ris och bröd. De alternativen innehåller oftast mer näring och mättar bättre. Ett högt intag av fibrer korrelerar dessutom med en ras hälsofördelar. Testa exempelvis att äta gröt till frukost, att äta knäckebröd eller danskt rågbröd som bröd och att testa råris och fullkornspasta till dina huvudmål.  

 

/Sierra de Goldsmith, leg dietist, tränare och psykologstudent


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna