Chiapudding med vanilj, kvarg och nötter
Publicerat: av Sierra De GoldsmithFått nog av semlor? Testa den här nyttiga desserten med chiapudding varvat med kvarg, syrliga bär och knapriga nötter.
Skribent: Sierra de Goldsmith
Även om jag förespråkar en tillåtande kost där det finns utrymme för att ibland äta ohälsosamma (men smarriga) livsmedel, som semlor, blir det lätt för mycket av det goda. Om du, som jag, har ett sötsug på kvällen kan det därför vara en god idé att i förhand planera så att du har något gott men näringsrikt att ta till som kvällsmat.
Chiapudding är en sådan måltid som ger mig mättnad och fyller suget, men som samtidigt innehåller bra näring. Här bjuder jag därför på ett av mina favoritrecept på just chiapudding varvat med lite andra godsaker.
Receptet smakar som en dessert men går egentligen lika bra att äta som frukost. Den är även perfekt att bjuda på vid söndagsbrunchen eller när man vill ha en fräsch efterrätt till lördagsmiddagen. Chiapuddingen är sockerfri, innehåller hälsosamma fetter och över 20 gram protein och ger 270 kcal per portion. Men framför allt är den jättegod!
INGREDIENSER, 4 PORTIONER
- 6 dl osötad mandelmjölk
- 6 msk chiafrön
- 1 mosad banan (gärna övermogen)
- 2 krm vaniljpulver
- 5 dl sockerfri kvarg med smak (jag använde hallonsmak)
- 5 dl färska/tinade hallon eller andra bär
- 4 msk cashewnötter, naturella eller rostade i stekpanna. (Tips! Det är även gott med rostad kokos som topping.)
GÖR SÅ HÄR
1) Blanda samman chiafrön med mjölk, mosad banan och vaniljpulver. Låt stå i kylen i minst en timme, men gärna över natten.
2) Vid servering, lägg ett lager kvarg i botten av ett glas, fyll med ett lager bär och sedan chiapuddingen. Toppa med hallon och nötter.
NJUT!
NÄRINGSVÄRDE/PORTION
Energi: 270 kcal
Protein: 21 g
Kolhydrater: 17 g
Fett: 12 g
/Sierra de Goldsmith, leg. dietist