morotsgröthb.JPG

Ugnsbakad gröt - Två av mina favoritrecept

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Ugnsbakad gröt: en näringsrik start på dagen som du kan förbereda kvällen innan.  

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

GRÖT

Vi är otroligt många som väljer att starta vår dag med en skål havregrynsgröt. Havre bidrar med en bra mängd fibrer och mineraler och smakmässigt är det enkelt att variera. Men visst blir det ändå lite tråkigt i längden? Och lite jobbigt när det inte funkar att äta frukosten hemma utan du behöver något som går att äta på språng? Tack och lov säger jag då bara för den UGNSBAKADE gröten! Den passar dessutom perfekt nu i sommarvärmen då den går jättebra även att äta kall eller ha med sig ut.

 

FRUKOST-MEALPREP

Gillar du att förbereda frukosten? Testa att laga så kallad ugnsbakad gröt. Nyttigt, gott, enkelt att göra mycket av och smidigt att ha med i väskan. Passar även väl som mellanmål på språng.

Här kommer två av mina favoriter: ugnsbakad gröt med blåbär, banan och kardemumma samt morotskaksgröt. Perfekt att laga en stor sats på söndag kväll och sedan ha med dig som frukost/mellanmål i början av veckan. Recepten innehåller en bra mängd protein, fibrer, vitaminer och mineraler. 

 

UGNSBAKAD GRÖT MED BANAN, KARDEMUMMA & BLÅBÄR

Ingredienser (2 portioner)

  • 1 mogen och mosad banan
  • 2 hela ägg
  • 2 st äggvitor
  • 2 dl havregryn
  • 0,5 dl naturell lättkvarg
  • 0,5 dl blåbär
  • 1/2 tsk bakpulver
  • Smaksättning: Kardemumma, vaniljpulver och sötströ efter tycke och smak
  • Rapsolja till smörjning av ugnsformen (alternativt använder du bakplåtspapper)

 

Gör så här: 

  • 1. Mosa bananen och blanda samman samtliga ingredienser förutom bären.  
  • 2. Smörj två små portionsformar och lägg sedan i grötsmeten. Toppa med bären som du försiktigt pressar ner. Om du gör en större sats kan du även välja en större ugnsform istället för flera små - tänk på att tillagningstiden höjs något då. 
  • 3. Baka i ugnen på 200 grader i 10-20 minuter (beroende på storlek!). Kakan sa bli gyllene på utsidan och bara vara lätt kladdig när du kollar med en sticka på insidan.  
  • 4. Ät kakan som den är eller servera tillsammans med en klick kvarg, proteinpudding, keso, yoghurt, jordnötssmör, frukt eller bär exempelvis. 

 

UGNSBAKAD MOROTSKAKSGRÖT

Ingredienser (2 portioner):

  • 2 stora morötter 
  • 2 hela ägg
  • 2 dl havregryn
  • 1 mogen och mosad banan
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 dl valfri mjölk/mjölkdryck

 

Gör så här:

  • 1. Riv morötterna, lägg undan 1/4 till topping och blanda resten med övriga ingredienser. 
  • 2. Häll smeten i två små/en lite större smord portionsform(er) och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 15 min. Förläng tillagningstiden något  om du gör en större sats i en pajform exempelvis. 
  • 3. Servera med en klick keso, kvarg eller turkisk yoghurt (sötad med stevia/socker/honung/vanilj om du vill) och resten av de rivna morötterna. Jag tycker det är riktigt gott att toppa med kokoskvarg!

 

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist, tränare och psykologstudent 


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna